• blad nr 6
  • 1-6-2019
  • auteur L. Verheggen 
  • Column

 

Spekkoper

Dit kabinet is een zuinig kabinet. Minister Arie Slob noemde zichzelf bij zijn aantreden ‘spekkoper’. De definitie van een spekkoper: een havenarbeider die genoeg verdiende om spek te kopen aan het begin van de 20ste eeuw. Een luxe in die tijd.
Een spekkoper heeft dus niets te klagen en zal vooral niet meer willen verdienen. Ik heb eens opgezocht of de havenarbeiders dat zelf ook vonden, integendeel, juist de havenarbeiders kennen een enorme geschiedenis van stakingen.
Minister Slob heeft geschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, hij zou dus de geschiedenis van deze uitdrukking moeten kennen.
Ik wil daarom bij dezen een oproep doen aan deze minister. Gedraagt u zich nu eens als een echte havenarbeider. Wees niet tevreden met een boterham met spek, maar ga in verzet tegen uw eigen kabinet.
Leerkrachten die met een burn-out thuis zitten voelen zich echt geen spekkoper. Directeuren die alleen maar de hele dag bezig zijn om vervangers te zoeken, ook zij zijn geen spekkoper.
De kinderen van groep 8 in Leiden die hun heil maar elders moesten zoeken. Hun klas werd midden in het jaar opgeheven omdat het schoolbestuur geen andere leerkracht meer kon vinden, zijn die spekkoper? Deze kinderen en hun ouders zijn terecht boos en verdrietig.
Geen geld is eigenlijk een excuus voor niet willen. Onlangs bleek dit kabinet een meevaller te hebben van 11 miljard. Ik begrijp dat niet, hoe kunnen onze rekenmeesters er zo ver naast zitten en ‘zomaar’ 11 miljard overhouden. Wij hebben berekend dat er 4 miljard extra naar het gehele onderwijs moet, van primair onderwijs tot universiteit. Dan komen wij op het niveau wat nodig is voor kwalitatief goed onderwijs.
In Nederland betalen we belasting voor een goede publieke sector, onderwijs is daar één van de pijlers van. Dit kabinet kan niet blijven beweren dat er geen extra geld voor onderwijs is als er dagelijks klassen naar huis gestuurd worden omdat er eenvoudigweg niet genoeg leerkrachten zijn. Wanneer je jezelf dan spekkoper noemt, ben je losgezongen van de werkelijkheid.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.