• blad nr 6
  • 1-6-2019
  • auteur R. Wisman 
  • Geld telt

 

‘Ik doe héél graag leuke dingen’

Suzanne de Zwaan is sinds tien jaar juf op basisschool Portland in Rhoon. Ze woont in een koopappartement in Hoogvliet.

Huishoudboekje
Netto maandinkomsten
Salaris (schaal L11, trede 8) € 2388

Vaste maandlasten
Hypotheek € 500
Vereniging van eigenaren € 182
Gas, water licht € 136
Zorgverzekering € 167
Woonverzekering € 12
Afbetaling auto € 96
Brandstof, verzekering, wegenbelasting € 163
Vast spaarbedrag € 100
Sporten € 35
Telefoon/tv/internet € 86
Nagels € 35
AOb € 17
Loterij € 13
Filmpas € 21
Netflix € 12
Totaal € 1575

Laatste grote uitgave:
Twee nieuwe kasten, een salontafel en een tv-meubel van in totaal € 850
“In theorie zou ik meer kunnen sparen, maar ja… ik doe ook héél graag leuke dingen. Lekker lunchen met vriendinnen. Of een bioscoopavondje. Met mijn filmpas kan ik onbeperkt naar de film, maar met een theetje of wijntje vooraf en iets te eten, ben je zo 30 euro kwijt. Dat geldt ook voor de sauna waar ik eens per maand naartoe ga. Met een bon van de tapasbar of vakantieveilingen.nl krijg je korting op de entree. Toch tik je, door alles wat je daar eet en drinkt, aan het eind meestal 50 euro af. Eén smoothie kost 5 à 6 euro. Veel geld, maar dat is het waard. Je ligt, zwemt, baddert, hoeft niks en hebt echt tijd voor gesprekken met elkaar.”

“Voor dit driekamerappartement betaalde ik zeven jaar geleden 150 duizend euro inclusief parkeerplaats van 15 duizend euro. De woningcorporatie die dit nieuwbouwcomplex financierde, betaalde de resterende 25 procent van de koopsom. In m’n eentje had ik het niet kunnen betalen. Als ik het nu verkoop met overwaarde, deelt de corporatie mee in de winst. Toch was het voor mij een goed besluit om het huis op deze manier te financieren. Ik geniet al jaren van het wooncomfort en heb geen financiële stress.”

Dikke spaarrekening
“Met een dikke spaarrekening ging ik op mijn 24ste het huis uit. Toen ik de keuken, badkamer, muren en vloer gedaan had, was de helft van mijn 25 duizend euro al weg. Toen moest ik nog meubels hebben. Voordat ik de Ikea instapte dacht ik: Ik koop alleen een bank en kasten. Maar ja… je wilt toch ook leuke lampen, gordijnen, dekbedhoezen en gezellige kussens in je huis. En die hebben ze daar toevallig ook. Ik had budgetjes gemaakt, maar ik ging overal overheen. Uiteindelijk hield ik 3000 euro over voor noodgevallen; een kapotte droger of lekkage of zo.”

“Mijn vader verdiende de kost als politieagent, mijn moeder deed het huishouden. Mijn broer en ik hadden alles wat we wilden, maar mijn ouders verwenden ons niet. Toen ik een cd-speler wilde, moest ik de helft zelf betalen. En dat gold ook voor de tv op mijn kamer. Uit eten gingen we zelden. In de zomer gingen we drie weken naar Frankrijk of Spanje. In de caravan laadden we één krat vol Nederlandse boodschappen: pindakaas, drop, hagelslag. Mijn vader kookte elke dag met een skottelbraai, mijn moeder had dan vakantie van haar keukenwerk. Aan het eind van de zomer gingen we naar de McDonalds. Voor mijn broer en mij was dat echt een geluksmomentje.”

“Mijn eerste salaris als juf was 1500 netto. Superveel geld! Ik woonde nog thuis, dus er volgden gouden tijden. Kleren, schoenen, tassen, uitstapjes, etentjes; ik kocht alles wat mijn hartje begeerde, betaalde mijn ouders 100 euro per maand en kon maandelijks 700 euro sparen. Na een jaar kon ik mijn eigen auto kopen: een nieuwe Renault Twingo van 10 duizend euro. Ik betaalde 6000 euro, het restbedrag loste ik af via een afbetalingsregeling. Ik was heel trots op mijn autootje! Toen de distributieriem na vijf jaar vervangen moest worden, ruilde ik ‘m in voor een nieuwer model en een nieuwe afbetaalregeling.”

Roze
“Na zeven jaar vond ik het tijd voor een frisse wind in huis. Geen roze kleuren meer, maar industriële meubels, een blauwgrijs tapijt en een okergele muur. Een compleet nieuwe look. Wat bleef is mijn vrolijke verzameling Blond Amsterdam-servies dat ik spaar sinds ik hier woon. Naast mokken, glazen, thee- en suikerpotten heb ik speciale uitvoeringen, zoals een Efteling-set, een chocolade fondueset en een bord dat speciaal voor mij ontworpen is met typische Suzanne items: een jurkje, een spaarpotje, een zwaantje. Dat is een uniek exemplaar; dat heeft niemand!”

“Ik vind dat ik het mooiste beroep van de wereld heb en prima verdien. Door alle negativiteit en de stakingen krijg ik soms het gevoel dat ik een laag salaris heb. Ik ben niet ontevreden. Wat ik wel onrechtvaardig vind, is dat collega’s in het voortgezet onderwijs meer verdienen. Hoe hoger het onderwijsniveau waar je werkt, hoe meer je verdient. Het is de vraag of dat de juiste grondslag is voor een hoger salaris. Ik vind van niet.”

[kader]
Een drukke boel, maar wel gezellig

6.30
De wekker gaat. “Het liefst stap ik rond 7.15 mijn auto in. Dan ben ik om 7.30 uur op school. Het is dan nog heerlijk rustig.”

12.30
Suzanne luncht samen met haar collega’s in de teamkamer. Meestal van huis meegebrachte boterhammen. “We hebben het dan over van alles en nog wat. Een drukke boel, maar wel gezellig.”

15.15
Als de school uit is, blijft Suzanne nog even om de dag door te nemen met een collega, dingen uit te zoeken of gewoon voor een kletspraatje. Daarna doet ze de administratie en bereidt ze haar lessen voor. Voor 16.30 het gebouw verlaten, lukt meestal niet.

17.15
Boodschappen doen, koken en eten. Steeds vaker laat ze de boodschappen thuis bezorgen via Picnic. “Een keer per week eet ik bij mijn ouders in Rhoon.”

18.30
Twee keer in de week crossfit in de sportschool.

20.30
Ploft op de bank en kijkt televisie of een serie via Netflix. Ze volgt GTST en Grey’s Anatomy, maar het allerleukste programma vindt ze Ik vertrek.


Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.