• blad nr 6
  • 1-6-2019
  • auteur L. Douma 
  • In beeld

 

De wondere wereld van El Pintor

Vrolijke en vernuftige kinderboeken en spellen maken over een wondere wereld, terwijl de jouwe instort. Het lukte Jaap Kloots en zijn vrouw Galinka Ehrenfest beiden Joods tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de schuilnaam El Pintor prikkelden ze de fantasie in oplages van soms tienduizenden. Hun kleurrijke boeken waren razend populair in Nederland en werden zelfs in Duitsland verkocht. Met een deel van de opbrengt hielpen ze onderduikers.
Tot en met 22 september staat hun werk centraal in het Verzetsmuseum Amsterdam. De tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor is ingericht voor kinderen van vier tot en met tien, maar is ook voor volwassenen inspirerend. Je wordt uitgenodigd in het huis van El Pintor, waar kinderen kunnen spelen, bouwen en tekenen. En er is een spiegelkamer, waar verstoppen bijna onmogelijk is. Precies zoals het is verbeeld in de boeken van El Pintor.
De echte wereld van Jaap en Galinka was aanzienlijk minder vrolijk. In 1943 werd het echtpaar opgepakt. Jaap vond datzelfde jaar nog de dood in Sobibor. Galinka, hoogzwanger, werd een week lang verhoord, wist haar onderdrukkers te misleiden, werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Tot 1946 ging zij door met het maken van El Pintor-boeken.

De wondere wereld van El Pinot, Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam. Tarieven: € 11 voor volwassenen. Ga je met school?Dan kost een bezoek € 4,50 per leerling/begeleider, uitsluitend met reservering: verzetsmuseum.org

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.