• blad nr 6
  • 1-6-2019
  • auteur L. Douma 
  • In beeld

 

Bouw een insectenhotel

Een veld vol bloemen waaruit een zoemend geluid opstijgt. Wie wordt daar nu niet blij van? Om zulke velden te krijgen en de biodiversiteit te stimuleren, bouw je in je tuin of op school met leerlingen een ‘insectenhotel’.
Natuurmonumenten heeft op zijn site een korte, praktische beschrijving met een filmpje van hoe dat te doen met een fruitkistje of rieten mandje, klei, takken, bamboestokjes en rietstengels. “Je kunt de wereld natuurlijk niet redden met een insectenhotel”, licht ecoloog Robert Ketelaar van Natuurmonumenten, toe. “Maar het is leuk om te zien hoe zo’n hotel een hoekje in je tuin omtovert tot een soort miniatuur Afrikaanse savanne waar de ene soort jaagt op de andere.”
De krimpende biodiversiteit is een bedreiging voor het menselijk leven, kwam vorige maand naar voren uit een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek. “Wij zijn afhankelijk van de ‘diensten’ die insecten leveren”, legt Ketelaar uit. “Ze bestuiven de landbouw en ruimen troep op, ook natuurlijk afval als poep. Ze zorgen ervoor dat plaaginsecten als muggen en wespen geen plaag worden, kortom: ze houden de natuur in evenwicht. Bovendien zijn ze van culturele waarde: wie wordt er nu niet blij van een tuin vol vlinders?”

Ga naar natuurmonumenten.nl/kinderen/zelf-spelen/insectenhotel-maken

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.