• blad nr 6
  • 1-6-2019
  • auteur . Overige 
  • Deze maand

 

Bestuurder aan de kant gezet onder druk personeel

Interim-bestuurder Mieke van den Broek is per direct ‘vrijgesteld van werkzaamheden’ bij openbare scholengroep de Waerdenborch. Onder druk van het onderwijspersoneel heeft de raad van toezicht dit besloten.

Met een brief informeert onderwijswethouder van de gemeente Rijssen-Holten, Bert Tijhof, de gemeenteraad over het besluit van de toezichthouders van de scholengroep voor vmbo, havo en vwo met twee vestigingen in Goor en Holten. Van den Broek had een contract tot 31 juli, maar hoeft niet meer te komen.
De wethouder schrijft dat er sprake is van ‘een ernstig verstoorde relatie’ tussen de raad van toezicht en de interim-bestuurder enerzijds en de medezeggenschapsraad anderzijds. Tijhof ontving eerder een petitie ondertekend door 150 personeelsleden waarin het vertrouwen werd opgezegd in bestuurder Van den Broek. Ook dreigde de personeelsgeleding van de mr met acties als er niks zou gebeuren. Die acties zijn nu van de baan. ‘De mr heeft positief gereageerd en heeft bevestigd dat er nu geen sprake meer zal zijn van acties’, schrijft de onderwijswethouder.
AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing was zijdelings betrokken bij het conflict. “Ik kreeg vooral veel klachten binnen van leden en toen de personeelsraad met acties dreigde en een ultimatum stelde ben ik direct ingestapt, want dat is iets wat de bonden moeten uitroepen. Het kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben.” Abbing bevestigt dat de mr geen vertrouwen had in de bestuurder. “Van den Broek was een typische interimmer en had weinig aansluiting met de school.”
In zijn brief schrijft onderwijswethouder Tijhof dat er drie vacatures komen in de raad van toezicht en dat er gewerkt moet worden aan het onderlinge vertrouwen.
Interim-bestuurder Van den Broek laat telefonisch weten dat ze geen commentaar wil geven op het besluit van de raad van toezicht. “Ik heb beroepsgeheim.” Van den Broek stapte vorig jaar maart nog op als bestuurder bij de Stichting Nutscholen Geldrop. Dat was onder druk van 65 leerkrachten die zich massaal ziek meldden uit protest tegen de aanstelling van de interimmer.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.