- blad nr 5
- 1-5-2019
- auteur . Overige
- Juridisch advies
Kans op nabetaling
De Nederlandse Politiebond heeft onlangs een aantal principiële zaken uitgevochten met pensioenfonds ABP, het grootste fonds voor overheidspersoneel, en gewonnen. De uitspraken van de commissie van beroep zijn ook geldig voor onderwijspersoneel.
Het gaat om een technisch en ingewikkeld vraagstuk. Vooral van belang is of jouw arbeidsongeschiktheidspercentage voor de wao na 30 juni 2007 tijdelijk of definitief is verhoogd. Als het is verhoogd na die datum, dan heeft dat gevolgen gehad voor het invaliditeitspensioen bij het ABP. “Uit de rechtszaken die de Politiebond voerde blijkt dat het ABP voor deze groep mensen een verkeerde berekening heeft gemaakt”, zegt Steven van Woerkens van de juridische dienst. “Het kan om veel geld gaan. De AOb wil dit graag controleren voor leden.”
Wat moet je doen?
1.Ontvang je een wao-uitkering, een invaliditeitspensioen en is je arbeidsongeschiktheidspercentage voor de wao na 30 juni 2007 omhoog gegaan? Zoek het besluit soms zijn het meerdere besluiten van uitkeringsinstantie UWV hierover op.
2.Pak ook de brieven van pensioenfonds ABP erbij die gaan over het de aanpassing van het invaliditeitspensioen van na 30 juni 2007.
3.Heeft je werkgever besloten om je na 30 juni 2007 geheel of gedeeltelijk wegens ziekte te ontslaan of te herplaatsen in een andere functie? Dan is het goed om ook dit besluit naar de AOb te sturen.
Let op! Een tijdelijke wijziging van het wao-percentage door een maandelijkse fluctuatie in inkomen valt hier niet onder. Ontvang je een wia-uitkering? Ook dan kom je niet in aanmerking voor een herberekening of nabetaling. Behoor je tot de doelgroep? Stuur dan de besluiten naar info@aob.nl
Vervanging collega leidt tot uitbreiding contract
Roc-docent Joost vervangt al twee schooljaren lang een collega. Zijn dienstverband van 24 uur is daarom tijdelijk met 8 uur uitgebreid. Heeft hij recht op een vast dienstverband van 32 uur als hij zijn collega volgend jaar blijft vervangen?
Volgens de zogeheten ketenregeling gaat een reguliere tijdelijke arbeidsovereenkomst in twee gevallen automatisch over in een vaste arbeidsovereenkomst:
- als je meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten bij je werkgever hebt gehad;
- als je langer dan 24 maanden meerdere tijdelijke contracten hebt gekregen.
In beide gevallen moet wel sprake zijn van opeenvolgende contracten. Dat is alleen het geval als de periodes tussen de tijdelijke contracten zes maanden of korter duren. Bij een tussenperiode van langer dan zes maanden wordt de keten van opeenvolgende contacten onderbroken en begin je opnieuw met tellen.
Echter, een tijdelijke uitbreiding is wettelijk gezien niet met een reguliere tijdelijke arbeidsovereenkomst gelijk te stellen. De wet kent geen concrete bepalingen inzake het omzetten van een tijdelijke uitbreiding naar een vaste uitbreiding. In de cao mbo is dit opgelost door de wettelijke bepalingen voor reguliere tijdelijke arbeidsovereenkomsten ook van toepassing te verklaren op tijdelijke uitbreidingen.
Omdat het dienstverband van Joost onder de cao mbo valt, heeft Joost met een nieuwe tijdelijke uitbreiding wel recht op omzetting naar vaste uren. Er is hier immers sprake van meerdere opeenvolgende tijdelijke uitbreidingen die vanaf het derde schooljaar bij elkaar langer dan 24 maanden duren.