• blad nr 5
  • 1-5-2019
  • auteur A. Klomp 
  • Geld telt

 

Weer een koophuis hoeft voor ons nu niet

Nienke Eekhof (38) is kleuterjuf op een vrijeschool in Groningen. Ze woont met echtgenoot Manfred en hun drie kinderen in Zuidhorn.
“De school is ons tweede thuis. Ik werk fulltime in de kleuterklas, mijn man Manfred parttime als conciërge en onze drie kinderen zijn hier leerlingen. Ik werk nu 14 jaar op de vrijeschool. Toen jaren terug het bedrijf waar mijn man werkte failliet ging, was ik al enorm blij met een vaste aanstelling van anderhalve dag. Dat gaf enige zekerheid, al hadden we het financieel niet makkelijk. We moesten rondkomen van zo’n 700 euro in de maand. Inmiddels werk ik fulltime. Mijn man, die eigenlijk kok is, werkt 24 uur per week.
We hebben zo’n zes, zeven jaar in Duitsland gewoond. Dat was voor ons destijds aantrekkelijk, omdat we daar relatief voordelig een huis konden kopen. Toch brak de reistijd me op en besloten we terug naar Nederland te gaan. Het was crisis en ons Duitse huis stond ‘onder water’, zoals dat heet. Achteraf denk ik wel eens: hadden we maar even gewacht met verkopen. Anderzijds weet ik niet hoe ik er dan mentaal en fysiek aan toe zou zijn geweest.

Antikraak
Na de verhuizing woonden we een jaar in een vakantiehuisje en tweeëneenhalf jaar antikraak in de omgeving van Groningen. De kinderen vonden die laatste stek fantastisch. Het was een leegstaand bedrijfspand in een grote villa en ze hebben er in huis leren fietsen. Ook de trampoline stond gewoon binnen, zo groot en hoog was het daar. Daar staat tegenover dat we bij ons huidige huis een tuin hebben.
Dit huis kost met 600 euro aan huur wel het driedubbele van het anti-kraakpand, maar het bevalt ons heel goed en we blijven er voorlopig. Weer een koophuis hoeft voor ons nu niet. De huur is goed op te brengen en we wonen op een mooie, rustige plek. Dat laatste is vooral voor onze oudste belangrijk, want hij heeft een prikkelarme omgeving nodig.
Een auto is voor ons onmisbaar en dus ook een vaste kostenpost. Maandelijks spenderen we zo’n 100 tot 150 euro aan diesel, ook omdat we de kinderen van en naar vriendjes en sportclubs brengen. We willen niet dat zij de dupe zijn van onze keuze buiten de stad te gaan wonen, dus rijden we ze probleemloos van hot naar her.
We moeten dit jaar een nieuwe auto. Dat betekent dat we komende zomer niet op vakantie gaan. We houden een ‘thuisvakantie’. De kinderen mogen een wensenlijstje maken met wat ze willen doen. Zo staat nu al vast dat we een nacht op de trampoline gaan slapen.
Zij begrijpen dat geld niet uit de lucht komt vallen en je het maar één keer kunt uitgeven. We voeden ze op met het idee dat je er iets voor moet doen. Zo verdienen ze hun zakgeld met extra klusjes in huis. Zolang die relevant zijn mogen ze die zelf kiezen, want we willen ze leren dat je nooit voor geld iets moet doen wat niet bij je past.
Overigens is de boodschap niet dat geld er niet toe doet. We geven met gemak en plezier maandelijks zo’n 400 à 500 euro uit aan eten bijvoorbeeld. Dat is dan wel een bewuste keuze: Manfred is kok en kookt graag en we genieten allemaal erg van lekker eten. Dat doen we bij voorkeur biologisch, wat niet de goedkoopste optie is natuurlijk. Verder zijn we ook van het gemak: even wat afhalen is prima, als we daardoor niet hoeven stressen en een rustige fijne avond hebben met zijn allen.
We hebben voor alle kinderen een spaarrekening die op hun achttiende vrijkomt. We zeggen heel bewust niet: we sparen voor hun studie, want misschien willen ze wel liever een foodtruck beginnen dan studeren. We willen dat ze hun hart volgen. Het risico is natuurlijk dat er eentje op zijn achttiende zegt: ha, ik koop een racewagen!”

VOORBEREID OP DE DRUKTE
06.00
Iedereen in huize Dijkstra staat op, al doet Nienke dat vaak al een kwartiertje eerder. Ze is dan voorbereid op de drukte die volgt: iedereen moet zich wassen, aankleden en ontbijten, want om 7.15 moeten ze in de auto zitten.

8.00
Nienke, man en kinderen arriveren op school. Een kwartier later komen alle leerkrachten samen in de lerarenkamer om de dag te beginnen. De leerlingen beginnen om 8.30 uur.

14.15
Echt pauze heeft Nienke niet, voordat om 14.15 de school uit is. Nienke neemt dan even de tijd om het lokaal netjes te maken voor de volgende dag. Ook doet ze de klassenadministratie en zo nu en dan is er nog een vergadering. Doorgaans gaat ze uiterlijk om 15.30 naar huis om tijd door te brengen met haar gezin.

20.30
Omdat ze vroeg naar huis gaat doet Nienke haar voorbereidend schoolwerk als de kinderen slapen.

22.30
Hoewel het ook wel eens een uurtje later wordt, gaat Nienke rond deze tijd naar bed. Ze zorgt dat ze nog even kan lezen, zodat ze het schoolwerk dat ze die avond deed, van zich af kan zetten.

HUISHOUDBOEKJE

MAANDINKOMSTEN
Nienke’s loonschaal is L10, trede 15 (3875 euro bruto per maand)

VIJF GROOTSTE MAANDELIJKSE UITGAVEN
1. Huur
2. Auto (diesel, onderhoud, verzekeringen, belasting)
3. Eten (biologisch en lokaal en soms afhaal)
4. Gas, elektra
5. Sportverenigingen van de kinderen

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.