• blad nr 5
  • 1-5-2019
  • auteur N. Colijn 
  • Redactioneel

 

Lesgeven met een jetlag

Dj Admin, onder zijn leerlingen bekend als meneer Jansen, reist in het weekend de wereld rond: naar Japan, India, Dubai, Spanje, Denemarken en Thailand. Afgelopen jaar heeft hij 29 landen bezocht en 115 shows gegeven. “Op zondagavond vlieg ik meestal terug naar huis en kom maandagochtend om acht uur aan op Schiphol, dan neem ik meteen de trein naar school en ben daar dan rond half elf om les te geven.”
Slapen doet Jansen in het vliegtuig, maar hij redt zich ook goed met weinig slaap. “Een gezonde leefstijl zonder drank en drugs helpt daarbij.”
Doordeweeks geeft Jansen economie aan mavo- en havo-klassen op het Philips van Horne in Weert. “Als je er echt hard voor werkt, kun je alles bereiken wat je wilt.”
Zo’n vijftien jaar geleden is Rick Jansen (30) begonnen met draaien. “Mijn ouders kochten een huis met een grote kelder”, vertelt hij, “ik maakte daar een chillplek van en gaf op de vrijdag- of zaterdagavond vaak een feestje. In die tijd was er nog geen Spotify en niemand wilde plaatjes draaien, dus ging ik dat maar doen.”
Jansen wilde van kleins af aan leraar worden, maar koos voor een studie in een economische richting omdat zijn ouders dat wilden. Hij ging lesgeven op het mbo en behaalde zijn tweedegraads bevoegdheid. Jansen: “Ik wilde ook mijn eerstegraads bevoegdheid halen en ben een master gestart. Mijn opleidingscoördinator vroeg: ‘Wat vertel jij later aan je kleinkinderen? Dat je een eerstegraads bevoegdheid hebt gehaald of hoeveel landen je bezocht hebt?’
Jansen koos voor het tweede en zette vol in op zijn dj-carričre. Een verklaring voor zijn succes in het buitenland heeft hij niet. “Ik kan nu pas, na vijftien jaar, de maat klappen, zij het met moeite.”
Jansen ervaart geen werkdruk, zegt hij, omdat hij geen van zijn beide beroepen als ‘werk’ beschouwt. Een werkweek van meer dan negentig uur heeft wel gevolgen voor zijn sociale leven. “Je moet verjaardagen afzeggen van vrienden. Zij worden kennissen, want je spreekt hen niet meer. Er zijn maar een paar mensen die mij begrijpen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.