• blad nr 5
  • 1-5-2019
  • auteur L. Douma 
  • In beeld

 

Het zonnestelsel in je woonkamer


Eise Eisinga werd in 1744 geboren als zoon van een wolkammer. Hij was voorbestemd in zijn vaders voetsporen te treden, ondanks zijn passie voor wiskunde en astronomie. In 1744 vreesde heel Friesland het einde der tijden: de aarde zou gaan botsen met een andere planeet. De hoogbegaafde Eisinga berekende dat dit niet kon en bouwde aan het plafond in de woonkamer van zijn grachtenhuis in Franeker een planetarium om te laten zien hoe het zat. Dat planetarium toont tot op de dag van vandaag de actuele stand van de zon met de zes planeten die eromheen draaien en is daarmee het oudst werkende planetarium ter wereld. Tegenwoordig is het een museum waar ook klassen worden ontvangen. In de planetariumkamer krijgt de hele klas uitleg. Daarna kunnen leerlingen met een speurtocht het museum ontdekken, er zijn verschillende tochten voor verschillende basisschoolleeftijden. Ook voor het voortgezet onderwijs zijn er verschillende programma’s, waaronder ‘Varen op de sterren’: leerlingen reconstrueren een reis van Johan Maurits van Nassau, de prins die ooit in Franeker door de brug zakte en bijna het leven liet.



Planetarium, Eise Eisingastraat 3, Franeker. Voor scholen is er een speciaal tarief van € 3,75 per leerling en per vier leerlingen is één begeleider gratis, planetarium-friesland.nl


Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.