• blad nr 7
  • 1-7-2018
  • auteur L. Verheggen 
  • Column

 

Zomerhitte

Nee, deze column gaat niet over het prachtige Boekenweekgeschenk van Jan Wolkers van een paar jaar geleden. Het gaat ook niet over een heerlijk dagje aan zee omdat het nu zomer is. Het gaat over de toewijding van docenten.
Wanneer de temperaturen boven de 25 graden klimmen wordt eigenlijk iedereen blij. We zoeken in onze kledingkasten naar vrolijke t-shirts die we eindelijk kunnen dragen. Teenslippertjes erbij en we zijn klaar.
Hoe anders is het voor heel veel mensen die in het onderwijs werken. Veel gebouwen (oude en nieuwe) zijn totaal niet ingericht op hoge temperaturen. Wie nog nooit een school heeft zien uitgaan op een warme middag moet echt eens gaan kijken. De kinderen komen werkelijk dampend naar buiten, de leerkrachten met plakkend haar erachteraan. Ondanks de inzet van alle ondersteuners die soms al voor dag en dauw op de scholen aanwezig zijn om deuren en ramen open te doen.
Dat onderwijspersoneel vaak overvraagd wordt, is bij deze lezers wel bekend. En ook weten we dat het gezondheidsklimaat vaak te wensen overlaat. Gebrek aan frisse lucht, te weinig mogelijkheden om even een korte pauze te nemen of vrij te nemen wanneer je dat even nodig hebt. Bij onze klachtenlijn belde een bezorgde leraar uit de regio Eindhoven, ze moest lesgeven direct onder een plat dak. Met de thermometer was ze zelf maar eens gaan meten, het was boven de 30 graden…
Helaas geeft de Arbowet geen uitsluitsel, daar staat alleen dat het werkbaar moet zijn, maar er is geen temperatuur ingevuld. De directie vond het geen probleem om door te werken…
Dit jaar hebben we al veel hoge temperaturen gemeten, maar ik doe vast een voorspelling, we krijgen ook een hete herfst. De warme klaslokalen en het onderwijspersoneel dat maar door blijft werken zijn voor mij een symbool voor zoveel meer. Te lang heeft de onderwijswereld maar doorgewerkt, ongeacht de omstandigheden. Grote klassen, hoge werkdruk en een mager salaris, we gingen altijd maar door omdat we de leerlingen niet in de steek wilden laten. We laten ze ook nooit zakken, maar als de politiek met Prinsjesdag niet een dikke plus laat zien in de onderwijsbegroting zodat de leraren eindelijk een eerlijk salaris krijgen, voorspel ik een hete herfst.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.