• blad nr 7
  • 1-7-2018
  • auteur W. Dresscher 
  • In beeld

 

Rages van zweeptol tot spinner

Deze zomer lokken ‘rages’ bezoekers naar het Dordtse Onderwijsmuseum. Iedereen die jong is of jong geweest, zal er herkenning vinden. Want na de Tweede Wereldoorlog kent elke periode zijn eigen rages. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was er de hoelahoep en werden stripboekjes naar hartenlust gelezen én verzameld: De avonturen van Dick Bos, Kapitein Rob en Eric de Noorman. In de jaren tachtig kwamen de rubiks kubus, de skippybal en de rollerskates, een vernieuwde versie van de rolschaatsen. Aan het begin van deze eeuw bereikte de Harry Potter-hype zijn hoogtepunt, waren er wuppies en kwam Pokémon Go als rage op.
Rages komen vaak voort uit de commercie, laat het Onderwijsmuseum zien. Neem de ooit zo populaire strips van Flipje van Hero. De flippo-rage van eind jaren negentig is ook een mooi voorbeeld, net als de voetbalplaatjes van de Albert Heijn.
Rages van vroeger hingen minder samen met een attribuut en kenmerken zich meer door ‘samen spelen’: tikkertje, landjepik, haasje-over, touwtjespringen. Recentere rages zijn toch meer een individuele bezigheid, zoals spelen met de fidget spinner en het maken van slijm.

Rages van zweeptol tot spinner, tot en met 2 september te zien in het Onderwijsmuseum te Dordrecht, entree: € 10 (voor volwassenen)

onderwijsmuseum.nl

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.