• blad nr 15
  • 1-11-2017
  • auteur K. Hagen 
  • In beeld

 

Voorkom de machtsstrijd

De Franse bioscoopfilm Entre les murs (2008) is heel geschikt als lesmateriaal voor leraren in opleiding. Dat bewijzen Antwerpse onderwijsspecialisten in Regisseer je klas, een boek met praktijkoefeningen voor beter klassenmanagement.
In de klas van de Parijse middelbare schoolleerkracht François Bégaudeau kijken leerlingen bozig voor zich uit, het dagboek van Anne Frank in de hand. ‘Wie wil er lezen?’, vraagt Bégaudeau. Er valt een doodse stilte.
‘Oké, uitstekend werksfeertje vandaag’, zegt de leraar cynisch. ‘Khoumba ik luister naar je.’
‘Ik lees niet’, zegt Khoumba.
Wat doe je dan? De auteurs van Regisseer je klas analyseren hoe de Parijse leerkracht geraffineerd de machtsstrijd uit de weg gaat.
Bégaudeau gebruikt humor: ‘Al die stakingen tegenwoordig. Ben jij ook aan het staken of wil jij wél voorlezen Esmeralda?’.
Hij verandert tijd en plaats van het conflict: ‘Kom dan na de les maar even bij mij, dan hebben we het erover.’
En hij verandert subtiel de kern van de confrontatie: ‘Vind je het moeilijk om te lezen?’
Entre les murs is fictie, maar leerkracht en leerlingen spelen zichzelf. Inspirerend lesmateriaal.

Gilberte Verbeeck, An Leroy en Elke Struyf, Regisseer je klas. Oefeningen in klasmanagement, Uitgeverij Pica, ISBN 9789463370318, € 21,50

@B1:Leerlingen op een middelbare school in Parijs spelen zichzelf in de film Entre les murs

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.