• blad nr 15
  • 1-11-2017
  • auteur J. Poortvliet 
  • Redactioneel

 

Stille reserve

Mensen die wel een pabo-diploma hebben, maar nu niet voor de klas staan, willen best in het primair onderwijs werken. Maar dan moeten ze wel voldoende tijd hebben voor de kinderen in de klas.

Ook moet het salaris minstens zo hoog zijn als wat ze nu verdienen. Onderzoeksjournalistiek platform Investico legde in opdracht van dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer en het Onderwijsblad een vragenlijst voor aan de stille reserve. OCW stelt dat deze groep mensen die wel bevoegd is om in het basisonderwijs te werken, maar dat momenteel niet doet uit minimaal 31 duizend personen bestaat. De enquête is door 640 personen ingevuld.
Bijna twee derde van de stille reserve overweegt terug te keren als leraar in het primair onderwijs, of wil alsnog een poging wagen. 19 procent zegt dit ‘zeker wel’ te willen en 45 procent ‘misschien’.
Werkdruk weegt daarbij zwaarder voor potentiële terugkeerders dan het salaris. Dat verbaast AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen niet. “Mensen gaan het onderwijs in omdat ze scholieren verder willen helpen bij hun ontwikkeling en als dat niet lukt, is het enorm frustrerend. Tegelijk is het een kip-ei-verhaal. Je kunt alleen gezonde docententeams krijgen en houden als het salaris op orde is.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.