• blad nr 15
  • 1-11-2017
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

Kwartier

Aan de telefoon:
Alfred van Bergen, teamleider van de Ommezwaai in Arnhem

Jullie doen aan een ‘dagelijks kwartiertje’?
“Wij zijn een school voor speciaal onderwijs en we hebben een nieuw onderwijsconcept, waarmee we de kinderen ‘aardig, vaardig en waardig’ willen maken. En onder ‘vaardig’ verstaan wij ook dat de kinderen veel bewegen. Dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en voorkomt overgewicht.”

En dat dagelijks kwartiertje is...
“Een initiatief van diverse partijen, waaronder het Sportbureau Arnhem en Cios de opleiding tot leraar sport en bewegen. Wij gaan nu, samen met twee Cios-stagairs, elke dag een kwartiertje met de kinderen naar buiten. Nou ja: niet elke dag, want dat zou te veel tijd kosten van het onderwijsprogramma van rekenen en taal. Maar we hebben hier in de wijk een parcours uitgezet, dat leerlingen uit de bovenbouw drie keer per week kunnen wandelen of rennen.”

Bevalt dat?
“Zeker. Ik zie dat de kinderen rustiger zijn: bewegen voorkomt gedragsproblemen. En we gaan onderzoeken of het ook goed is voor hun concentratie. De leerlingen zelf vinden het ook hartstikke leuk: we hebben shirtjes en sportschoenen voor ze gekocht. En deo-rollers.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.