• blad nr 15
  • 1-11-2017
  • auteur R. Wisman 
  • Flashback

 

‘Meester Kassies was de grote baas’

Hoewel hij een hekel had aan school denkt oud-schaatser, platproater, spreker en zanger, Erik Hulzebosch (47) met een glimlach terug aan Meester Kassies, het hoofd van de christelijke basisschool in Ane.

“Meester Kassies was de grote baas van de school. Streng? Nee, maar je moest geen grapjes met hem uithalen. Hij kon ongelooflijk kwaad worden. Bijvoorbeeld toen hij mij betrapte op het dak van het fietsenhok. Daar was ik op gekropen, zo plat mogelijk om niet gezien te worden, om de bal eraf te halen. Best gevaarlijk, dus dat hij daar boos over was, spoorde wel met mijn gevoel voor wat klopt. Ook herinner ik me dat Kassies op schoolreisjes graag grappen maakte. Dat vond ik mooi; er waren zat meesters die alleen maar zeiden wat wel en niet mocht.
Als kind ging ik met tegenzin naar school. Uren staarde ik naar de grote ronde klok boven de deur en wachtte tot het weer voorbij was. School interesseerde me niet, en ik kon niet goed leren. Ik lette wel op, maar ik vond het moeilijk. Rekenen ging nog, maar de tafels leren… waar was dat nou voor nodig? Taal en geschiedenisles vond ik nog erger. De meester en een leesmoeder hielpen met bijles na schooltijd, maar ik bracht liever kranten rond of hielp pa op zijn bouwbedrijf.
Wat mij op school niet hielp, was dat ik verschrikkelijk stotterde. Je hebt een woord in je hoofd. Je denkt: Dat kan ik niet uitspreken, dat gaat fout. En dan gaat het ook fout. Echt, je kan beter je beide benen breken dan stotteren. Gelukkig was ik goed in sport. Fietscrossen, hardlopen, schaatsen. De sportdag was voor mij het hoogtepunt van het jaar. Omdat ik met fietscrossen regionaal de beste werd, kreeg ik zelfvertrouwen. Ik wist hoe je zo’n wedstrijd kon winnen, en kon daar ook over praten. Zo verdween geleidelijk mijn gestotter. Dat ik nu betaald wordt om te praten, had ik nooit durven dromen.
Leren werd makkelijker toen ik het zelf wilde en er het nut van inzag. Van meester Kassies leerde ik dat het leven niet makkelijk is, maar dat je je best moet doen om er iets van te maken. Daarbij moet je af en toe lol maken, want je weet nooit wanneer het ophoudt. Kassies en ik wonen bij elkaar in de buurt. Hij startte een fietsclub die in rap tempo van tien, naar twintig en veertig man groeide. Als ik de groep fietsend tegenkom, denk ik: Top! Als ik ook maar iets van die positieve instelling van meester Kassies meekreeg, vind ik dat prachtig.”

{kader}
Roel Kassies (74) werkte van 1972 tot 2004 op de christelijke nationale school in Ane (later: cbs de Spreng-El).
“Erik zat vaak voorin de klas apathisch voor zich uit te kijken. Of hij niet eens aan het werk zou gaan? ‘Meester’, zei hij, ‘als ik heel eerlijk ben, heb ik er totaal geen zin in vanmorgen.’ Die eerlijkheid vond ik mooi.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.