• blad nr 11
  • 17-6-2017
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Scholen krijgt geld voor aangepast lesrooster

Mbo-instellingen en middelbare scholen in Groningen krijgen geld als ze hun lesrooster zo aanpassen dat studenten en leerlingen niet meer in de ochtendspits reizen. De scholen krijgen een hogere bijdrage naarmate er meer leerlingen buiten de spits reizen.

Groningen Bereikbaar, Arriva en het OV-bureau Groningen Drenthe stellen hiervoor geld beschikbaar omdat ze minder volle bussen en treinen willen in de spits en een betere spreiding tijdens de werkzaamheden aan de ringweg in Groningen van 2017-2022.
Dat kan als scholen hun lessen beginnen voor 7.45 uur of na 9.00 uur. Volgens een persbericht gaan in Groningen circa 35.500 leerlingen naar het voortgezet onderwijs en het mbo; 66 procent gaat tussen 7.00 en 9.00 uur naar school en van hen reist 38 procent met de trein en bus.
AOb-rayonbestuurder mbo Eugenie Stolk zegt dat scholen hun roosters niet zomaar kunnen aanpassen. “Besturen moeten overleggen met de ondernemingsraad, studentenraad of medezeggenschapsraad. Wel ben ik benieuwd wie het geld uiteindelijk krijgt, hebben docenten en studenten er baat bij?”
Het bedrag is afhankelijk van het aantal leerlingen dat buiten de spits gaat reizen met een maximum van 25 duizend euro per school. “Het hoeft niet zo te zijn dat het rooster voor de hele school wordt aangepast”, zegt Hans Vooges van Groningen Bereikbaar. “Het kan ook voor één opleiding. Bijvoorbeeld de opleiding tot automonteur. Ik hoorde bij één school dat die best om 7.30 uur willen beginnen. In het werkleven is het net zo.”

Lastig
Het Noorderpoort College, een grote mbo-instelling, staat niet onsympathiek tegenover het plan, maar de uitvoering is lastig volgens persvoorlichter Harry Bouma. “We hebben studenten die ’s middags een bijbaan hebben om hun opleiding te betalen. Bovendien zitten onze gebouwen aardig vol. We kijken waar we iets kunnen realiseren zonder dat de hele school op de schop gaat. We kunnen bijvoorbeeld dinsdagochtend vergaderen in plaats van ‘s middags.”
Het Gomarus College gaat ook een voorstel indienen, zegt locatiedirecteur David de Jong. Hij denkt dat leerlingen die verderaf wonen graag wat later willen beginnen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.