• blad nr 10
  • 3-6-2017
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Regel inspraak met het nieuwe lerarenregister

Het vrijwillige lerarenregister van de Onderwijsco÷peratie misschien sta jij er al ingeschreven stopt per 1 augustus 2017. Vanaf deze datum kunnen leraren zich niet meer inschrijven voor dit register en gaat de Wet beroep leraar in. De Onderwijsco÷peratie, waar de AOb samen met andere onderwijsbonden inzit, wil zich helemaal richten op het verplichte nieuwe register dat vanaf schooljaar 2018/2019 ingaat.

Meepraten
Hoewel het vrijwillige lerarenregister stopt, is het registreren voor 1 augustus 2017 de moeite waard. Leraren die in dit register staan mogen namelijk automatisch meepraten over de deelnemersraad die in oktober start.
Deze deelnemersraad bekijkt onder meer aan welke professionele normen een leraar moet voldoen en denkt na over het professioneel statuut waarin de afspraken staan met het schoolbestuur over de zeggenschap van leraren. Deze raad beoordeelt ook alle registratiecriteria. Het zijn allemaal onderwerpen die belangrijk zijn bij de inrichting van het nieuwe lerarenregister.

Meestemmen
Als je ingeschreven staat in het vrijwillige register mag je meestemmen en zo een afgevaardigde kiezen voor de deelnemersraad. Dit moet een bevoegde docent zijn. In totaal komen er 24 docenten in de deelnemersraad. Sta je niet ingeschreven in het vrijwillige register? Dan heb je geen zeggenschap en kun je niet stemmen. Lees het kader ĹDeelnemersvergaderingĺ over dit onderwerp.
Een ander voordeel van inschrijven in het vrijwillige register voor 1 augustus is dat je als waardering in het nieuwe, verplichte register al een aantal punten of uren krijgt toegekend.

Aanmelden voor het vrijwillige register kan via: www.registerleraar.nl.
Op de website van de Onderwijsco÷peratie staan veelgestelde vragen over het vrijwillige register en de overgang naar een nieuw register. Kijk op: www.onderwijscooperatie.nl.

Deelnemersvergadering
Wil jij meepraten over het nieuwe, verplichte lerarenregister? Stel je dan verkiesbaar voor de deelnemersraad. Bevoegde leraren met drie jaar werkervaring kunnen zich van 16 juni tot en met 16 juli verkiesbaar stellen. Leraren die voor 1 augustus 2017 in het vrijwillige lerarenregister staan, mogen invloed uitoefenen en stemmen op de collega die zij in de deelnemersraad willen zien. Op 21 augustus publiceert de Onderwijsco÷peratie de kandidatenlijst. De verkiezingen vinden plaats van 4 tot en met 24 september, dat is het moment dat je mag stemmen. Op 25 september weten we wie de 24 vertegenwoordigers zijn. Vragen over de verkiezing? Mail naar de Onderwijsco÷peratie via: vc@deelnemersvergadering.nl.

Denk mee
Wil jij meedenken over de criteria of het cursusaanbod voor het nieuwe lerarenregister? Dat kan tijdens een van de bijeenkomsten in het land. Hiervoor hoef je niet in het vrijwillige lerarenregister te staan. De beroepsgroep bepaalt zelf de eisen die gaan gelden voor leraren in het nieuwe lerarenregister. De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op 8 juni in Zwolle en in Arnhem, op 15 juni in Utrecht en op 22 juni in Hengelo. De sessies beginnen om 18.00 uur en duren tot 20.00 uur. Bekijk alle locaties op de website van de onderwijsco÷peratie.Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.