• blad nr 10
  • 3-6-2017
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

#ikverdienmeer

Post-it: Actie maak foto’s en filmpjes
{Beeldsuggestie: beeld filmpje en foto van FB
Post-it: suggesties of vragen
{Nieuwe post-it}
Raamleus
Laat jouw omgeving zien dat het onderwijs beter verdient. Hang de raamleus #ikverdienmeer op zodat iedereen hem kan zien. Deze is te downloaden op www.aob.nl/ikverdienmeer.

{Nieuwe post-it}
Formatie? Actie!
Een flinke ploeg AOb’ers stond er klaar voor. Een actiebezoek op woensdag 17 mei aan de hoofdkwartieren van de partijen die aan de formatietafel zaten. Zaten. Want de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks werden kort daarvoor stopgezet en de actie afgeblazen. Zodra er weer gesprekken starten gaan we alsnog langs de partijen om de absolute noodzaak van investeringen in onderwijs duidelijk te maken.


Van wie kreeg Mark Rutte economieles?
Om wiskundedocenten wordt in het voortgezet onderwijs gevochten. Basisscholen in de Randstad schuimen langs de pabo’s om studenten uit de collegebanken te plukken en voor de klas te zetten. Schaarste, heet dat. In tijden van schaarste gaat normaal gesproken de prijs omhoog. Detacheringsbureaus spelen daar handig op in. Ze lokken wiskundedocenten naar hun vacaturebank met goede salarissen om ze vervolgens voor nog meer te verhuren aan scholen. Of rectoren lokken wiskundeleraren met een startbonus weg bij een collega-school die dan met de gebakken peren zit (zie het verhaal op pagina 32 van dit nummer).
En het wordt alleen maar erger: het tekort in het basisonderwijs loopt op, met duizenden per jaar. In het voortgezet onderwijs en mbo zal het ook een jaarlijks terugkerend probleem worden bij exacte vakken en verschillende talen. En wat doet de grootste partij van dit land doodleuk: die trekt geen cent extra uit voor de salarissen in het onderwijs. Ook andere partijen aarzelen daar trouwens over, maar van de VVD verwacht je toch net iets meer economisch inzicht.
De partij wil honderd miljoen uittrekken voor onderwijs, veel te weinig om werken in de sector aantrekkelijk te maken. Ze komen weer met een soort prestatiebeloning, een lokkertje voor enkelen. Terwijl de salarisachterstand met de markt ingelopen moet worden. Zo simpel is het. Zeker in het basisonderwijs dreigt een gigantisch tekort, omdat het salaris met de laagste schaal LA structureel te laag ligt. Nu blijven de jongens weg, maar straks de meisjes ook. Geen wonder dat de populariteit van de pabo duikelt. Maar Mark Rutte schijnt dat niet te begrijpen.
Verrassend. Hij staat zelf regelmatig voor de klas, dus moet de problemen kennen. Hij was directeur personeelszaken bij Unilever. Rutte zou het klappen van de zweep moeten kennen. Bij blijvende schaarste moet de prijs omhoog. Maar zijn VVD peinst er niet over. Van wie heeft Mark eigenlijk economie gehad?

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.