• blad nr 9
  • 20-5-2017
  • auteur J. van Aken 
  • Juridisch advies

 

Is er een maximum aantal lesuren in het mbo?

In drie dagen heeft een mbo-docent 20 lesuren van 45 minuten en niet-lesgebonden taken als examens afnemen, stagebezoeken en intakegesprekken. Ze vreest haar werk niet af te krijgen en vraagt: Hoeveel lesuren mag je in het mbo hebben bij een aanstelling van 0,6?

“Het mbo kent geen maximum aantal lesuren, zoals in het primair en voortgezet onderwijs het geval is. Bovendien mag het aantal lesuren per periode verschillen”, legt Wim Gulitz van het Informatie en Advies Centrum van de AOb uit.
Wel staat in de cao-mbo een zogeheten inzetbaarheidskader. Dit betekent dat een werknemer bij een volledige baan maximaal 1659 uur per jaar werkt, waarvan 1200 uur voor de uitvoering van onderwijs en 459 uur voor de organisatie en ontwikkeling van onderwijs. “Voor deze docent met een werktijdfactor van 0,6 (0,6 x 1200 uur) betekent dit dat ze 720 onderwijsuren per jaar heeft”, rekent Gulitz voor. Onder deze 1200 uur vallen onder meer begeleide onderwijstijd (lesgeven), voorbereiden en nakijken, stagebegeleiding, studieloopbaanbegeleiding, mentoraat en toetsen en examens afnemen. De overige 459 uur zijn bestemd voor onder andere deskundigheidsbevordering, teamontwikkeling, werkoverleg, coördinatie en open dagen.
Het uitgangspunt is dat het onderwijsteam en de leidinggevende de werkzaamheden tijdens een werkoverleg verdelen. “Daarbij horen ze rekening te houden met het inzetbaarheidskader en deze docent mag per jaar dus niet boven de 720 onderwijsuren uitkomen. Bij 40 lesweken zijn dat gemiddeld 18 onderwijsuren per week. Het aantal lesuren mag per periode variëren, maar deze mevrouw houdt met 15 klokuren aan lessen in drie werkdagen weinig tijd over voor voorbereiding, stagebezoeken en examens”, constateert Gulitz.

Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: www.aob.nl > service voor leden > vragenformulier

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.