• blad nr 9
  • 20-5-2017
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Einde aan zestien tweedegraads lerarenopleidingen

Hogeschool Inholland stopt vanaf volgend schooljaar met zestien tweedegraads lerarenopleidingen in Amsterdam. De opleidingen zijn te klein en te kostbaar. De school probeert gedwongen ontslagen te voorkomen.
“We nemen geen nieuwe studenten meer aan vanaf schooljaar 2017-2018”, zegt Karlien de Bruin, woordvoerder van Inholland. “Zij worden doorverwezen naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA).” De studenten die al een lerarenopleiding volgen kunnen hun studie afmaken op Inholland.
Inholland biedt verschillende tweedegraads lerarenopleidingen aan waarmee afgestudeerden in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen werken. Vorig jaar stroomden er bij de lerarenopleiding aardrijkskunde twee studenten in. Bij Frans ging het om zeven studenten, aan de wiskundelerarenopleiding begonnen negen studenten, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.
Auke van Nie is hbo-docent op Inholland voor de vakken natuur- en scheikunde en hoofdbestuurder bij de AOb. “Dit besluit betekent dat er over vier jaar niemand van mijn collega’s meer werkt in onze huidige functie. Dat is zuur, het waren goede opleidingen.” Doodzonde is dat de lerarenopleiding Duits verdwijnt in Amsterdam, volgens Van Nie. Inholland bevestigt dat studenten voor deze opleiding naar de Hogeschool Utrecht worden doorverwezen. AOb-rayonbestuurder Jan Dijkstra is in bespreking over een sociaal plan voor de ongeveer 42 fte aan onderwijspersoneel.
In 2005 zegde Inholland de samenwerking met de HvA op om de concurrentieslag aan te gaan. De scholen hadden daarvoor de Educatieve Faculteit Amsterdam

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.