• blad nr 9
  • 20-5-2017
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

AOb-voorzitter wil stakingskas openen

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen adviseert het hoofdbestuur van de AOb de stakingskas formeel te openen. Ze doet dit naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer op 10 mei over werkdruk en salaris in het primair onderwijs. “Teleurstellend”, zo vat Verheggen dat debat samen.

Volgens de AOb-voorzitter moet het onderwijs er niet op rekenen dat er voor de cao-onderhandelingen veel meer geld beschikbaar komt. “Dan moeten we ons maar gaan opmaken voor een langduriger strijd”, zegt zij.
Meerdere partijen gaven tijdens het debat aan dat leraren op basisscholen het te druk hebben. De SP, D66 en SP wezen op het hoge burn-out percentage. Ook de administratieve rompslomp, zoals het maken van verslagen, het structurele overwerk en het lage salaris waren punten die meerdere Kamerleden aanstipten. De SP pleitte voor afschaffing van de laagste LA-schaal en Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) vroeg demissionair onderwijsstaatssecretaris Sander Dekker of hij een eerste stap gaat zetten bij de onderwijsbegroting als het gaat om het loon van de basisschoolleraren. ‘Een goede beloning is essentieel’, aldus Van den Hul.

Formatieproces
Toch kwam het niet tot concrete maatregelen vanwege de formatieonderhandelingen. Kamerlid Paul van Meenen (D66) zei dat hij die dag niks kon betekenen voor de aanwezige leraren die massaal op de publieke tribune zaten. “We zitten in een formatieproces.” Ook Dekker benadrukte dat hij er stond als demissionair bewindslid.
Bovendien gaf Dekker aan dat hij geen voorstander is van het afschaffen van schaal LA en dat hij het verschil in salaris tussen het primair en voortgezet onderwijs verdedigbaar vindt, omdat leraren op middelbare scholen met lastige pubers werken. Over de bergen administratie zei Dekker nogmaals: ‘Ga de discussie aan als het niets bijdraagt aan de kwaliteit. Stop er dan mee.’ Volgens hem zouden leraren een stevig gesprek moeten voeren met hun schooldirectie.

Voeling
"Je weet natuurlijk vooraf dat er onderhandelingen lopen”, zegt Verheggen. “Maar je hoopt toch dat Kamerleden genoeg voeling hebben met het onderwijsveld om te laten merken dat ze de boodschap van die duizenden leraren en ondersteuners hebben begrepen."
Verheggen wijst erop dat er een ‘sectorbrede consensus’ is over het feit dat het salaris omhoog moet en de werkdruk omlaag. De AOb gaat door met de actie #ikverdienmeer en blijft hameren op de uitvoering van het salarisstappenplan en het werkdrukmanifest.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.