• blad nr 5
  • 18-3-2017
  • auteur J. van Aken 
  • Juridisch advies

 

Vliegende start-award voor starters hbo

De helft van de nieuwe docenten in het hbo vertrekt binnen vier jaar. Zestor, het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds van het hbo, wil met de ‘Missie: Vliegende start’ hogescholen bewegen hier verandering in te brengen.

Het is niet nieuw dat de helft van de nieuwe docenten het hbo binnen vier jaar verlaat. Zestor wil uitzoeken hoe dit komt en bijdragen aan oplossingen voor hogescholen. Dat doen ze met de Vliegende start-award, een landelijke debattour langs hogescholen en workshops voor medewerkers.
Voor de Vliegende start-award is de vraag: hoe kunnen hogescholen de werving, selectie en begeleiding van startende docenten verbeteren om goede docenten te behouden voor het onderwijs? Zestor roept hbo-docenten en studenten op hun inspirerende praktijkvoorbeelden en ideeën voor 1 augustus in te sturen. Aan de award is een geldprijs van drieduizend euro verbonden voor teamontwikkeling.
Daarnaast organiseert Zestor een debattour langs hogescholen om met docenten, studenten, managers en ondersteuners van gedachten te wisselen. De deelnemers debatteren over de vragen: wat vragen we van de hbo-docent van de toekomst? En: wat bieden wij hen als goed werkgever?
De workshops zijn bedoeld voor personeelsadviseurs, leidinggevenden en docenten van hogescholen die betrokken zijn bij de werving, selectie en begeleiding van nieuwe docenten. Zestor begeleidt maximaal drie workshops om samen met collega’s inspiratie op te doen, ideeën uit te wisselen en oplossingen voor belemmeringen te bedenken.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.