- blad nr 22
- 15-12-2001
- auteur . Overige
- Redactioneel
Pabo-'ers straks ook in het vmbo voor de klas
De vmbo-specialisatie, die beide pabo’s in samenwerking met de lerarenopleiding gaan aanbieden, geldt als aanvulling op de twee specialisaties die er al zijn: de vier- tot achtjarigen en de kinderen van acht tot twaalf jaar. Nu komt daar de vmbo-leeftijd van twaalf tot zestien bij. Studenten die met deze specialisatie afstuderen, zijn geschoold in de aansluitingsproblematiek tussen basis- en voortgezet onderwijs en kunnen in de onderbouw van het vmbo werken als begeleidingsdocent. Ze hebben geen lesbevoegdheid voor het vmbo.
Lesbevoegdheid krijgen ze pas als ze kiezen voor het pabo-pluspakket. Hierbij werken de pabo’s nauw samen met de lerarenopleiding voortgezet onderwijs. De studenten die de plusroute volgen, worden opgeleid tot docent vmbo en basisvorming. De ‘plussers’ moeten veertig studiepunten meer bij elkaar verdienen dan de andere studenten. Dit gebeurt gedeeltelijk tijdens de studie en gedeeltelijk erna. “Het is hard werken, maar het pakket is dan ook vooral voor de goede studenten”, verklaart R. van Domburgh, een van de initiatiefnemers van het project.
Het is de bedoeling dat in de toekomst de plusopleiding ook geheel na de pabo gedaan kan worden. Daarmee moet hij ook aantrekkelijk worden voor zij-instromers die wel pedagogisch geschoold zijn, maar nog geen lesbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs hebben. Volgens Van Domburgh is het idee ontstaan door het nijpende lerarentekort in het vmbo. “Afgestudeerde pabo-studenten worden nu al ingezet in het vmbo om het lerarentekort op te vullen. Ze geven in de onderbouw vaak les in Nederlands of rekenen, maar zijn hier eigenlijk niet bevoegd voor. We hopen dit te kunnen veranderen.” Het pluspakket wordt gefinancierd met geld dat de faculteit educatie van de hogeschool heeft gekregen voor herstructurering van het onderwijs.