• blad nr 20
  • 17-12-2016
  • auteur A. Moerman 
  • Meer voor elkaar

 

'Kleinere klas moet in de wet'

De tweejaarlijkse NOT in de Utrechtse Jaarbeurs (24 januari) staat voor de deur. Op de AOb-stand zal die dag volop aandacht zijn voor de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart, vertelt AOb-beleidsmedewerker Esther Sloots.

Tekst Ad Moerman Beeld Rob Niemantsverdriet

{vraag}Waarom houd jij je bezig met de verkiezingen?
“Ik houd me op beleidsmatig niveau bezig met onderwijsinhoudelijke onderwerpen. Dus was het een logisch stap mij deze rol te geven richting de verkiezingen. Ik doe dit samen met twee collega's die meer gaan over de lobby en strategie: zij brengen op het juiste moment en de juiste manier onze punten naar voren. Daarnaast heeft de Groene Golf, onze club van startende leraren, een actieve rol.”

{vraag}Vertel eens over die speerpunten?
“We zetten in op het thema ‘groei en bloei in het onderwijs’. Daarvoor is meer nodig dan alleen een goed salaris en meer vaste banen. We willen ook dat leraren voldoende ruimte hebben om hun vak goed te beoefenen. Dat is nodig om elke leerling het onderwijs te geven dat bij hem of haar past. Het is belangrijk dat de klassen kleiner worden. We zetten daarom in op een gemiddelde grote van 23 leerlingen.”

{vraag}Niet 22 of 24?
“Het aantal van 23 wordt door leerkrachten en in vele onderzoeken als de ideale omvang gezien. De AOb vindt dat de gemiddelde klassengrootte in de wet moet worden vastgelegd. Dan is dat de stok achter de deur om echt iets te doen aan die volle klassen. In kleiner klassen wordt passend onderwijs ook beter mogelijk.”

{vraag}Hoe gaan we het thema terugzien op de NOT?
“We gaan voor groei en bloei in het Onderwijs; dat straalt onze AOb-stand uit. We zullen met veel enthousiaste AOb’ers onze leden en ‘potentiele’ leden ontvangen en zo mogelijk vragen beantwoorden over onderwijsinhoud en arbeidsrecht. We willen ook zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de AOb en bieden hiervoor een gratis proefabonnement aan voor 10 weken.”

{vraag}Een frisse en fruitige vakbond dus.
“Absoluut. Wij zullen op de NOT en richting de verkiezingen laten zien dat we volop bruisen en ook de oplossingen aandragen voor al die zaken die we aansnijden.”

{vraag}En wat nog meer richting de verkiezingen?
“We hebben duizenden flyers laten drukken, de komende tijd zijn die het visitekaartje van elke AOb’er. Die worden uitgedeeld bij elke partijcongres of waar we ons gezicht ook laten zien. Verder organiseren we nog een groot onderwijsdebat. Woordvoerders van alle partijen krijgen een uitnodiging. En zo nodig zullen we op gepaste wijze inspringen op de actualiteit.”

{vraag}Nog een stemadvies?
“We zien bij de meeste partijen standpunten die overeenkomen met de onze. Dat zegt overigens nog niet zoveel. Pas na de verkiezingen wordt het echt spannend. We gaan dan nog aan de slag om zo veel mogelijk van onze standpunten in het regeerakkoord te krijgen. Als onze wensen daar niet in staan, dan wordt het komende vier jaar nog harder knokken voor goed onderwijsbeleid.”


Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.