• blad nr 20
  • 17-12-2016
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

Verslaafd aan Facebook

Aan de telefoon:
Projectleider Resi Cluitmans van GGD Kennemerland

Uw onderzoek wijst uit: leerlingen zijn verslaafd aan Facebook.
“Dat is erg sterk gesteld. Het blijkt dat hier in de regio zo’n 8 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het risico loopt op problematisch gebruik van sociale media.”

Waar blijkt dat uit?
“Als onderdeel van een groot landelijk onderzoek hebben we een vragenlijst voorgelegd aan leerlingen in onze regio. Ruim 6600 leerlingen hebben deze lijst ingevuld. Onder hen zijn leerlingen die vaak slaap tekortkomen door gebruik van social media, of die er vaak hun huiswerk voor afraffelen. 8 procent van de leerlingen blijkt in de risicocategorie te vallen.”

Schrikt u van dat percentage?
“Ik ben onderzoeker, ik produceer cijfers. En onze cijfers zijn vergelijkbaar met het landelijke beeld. Onze adviseurs gaan nu naar de scholen en die kunnen, als zij van hun individuele percentages schrikken, bijvoorbeeld een methode over mediawijsheid inzetten.”

Gebruiken uw eigen kinderen sociale media?
“Ja, maar die leggen hun telefoon af en toe bewust even weg om zich te kunnen focussen. Gelukkig maar, want sociale media leiden enorm af.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.