• blad nr 18
  • 19-11-2016
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • Redactioneel

 

Leren met vallen en opstaan

Skateboarden is een vak op het Bryggeriets Gymnasium in Malmö, maar het is vooral een filosofie, zegt plaatsvervangend directeur John Dahlquist. Veel scholen in Zweden geven een cijfer voor een toets, als afsluiting van de stof, en gaan door naar het volgende onderwerp. De skateboard-manier is: je doet een test en als het niet lukt, dan zoek je uit wat er aan schort en probeer je het nog eens, totdat je de stof beheerst. Leren met vallen en opstaan dus.
Het Bryggeriets gebruikt deze manier van oefenen en testen voor de hele school, vertelt Dahlquist aan de telefoon. “Tests zijn voor ons een uitgangspunt voor verbetering. Dat heet formatief toetsen. Het is een actueel thema hier in Zweden en het past bij onze school.”
Een school oprichten die de overheid betaalt, staat in Zweden eenieder vrij. Deze vrije scholen moeten passen binnen het nationale curriculum en toegankelijk zijn voor iedereen. Naast de vele op ontwikkeling gerichte toetsen doen leerlingen van het Bryggeriets aan het einde van hun opleiding een nationaal verplichte toets in de vakken Zweeds, wiskunde en Engels.
Als skateboardfanaat zag Dahlquist zijn kans schoon toen het bestuur van het skateboardpark Bryggeriet tien jaar geleden een school begon. Het is een middelbare school voor leerlingen van zestien tot negentien jaar oud, geen gymnasium zoals in Nederland.
Van de 150 leerlingen volgt de helft de richting skateboarden. Eén van hen is Douglas Meurling, hier op de foto. De andere helft van de scholieren doet ‘fotografie’ of ‘kunst’. Slechts één meisje heeft voor de richting skateboarden gekozen. Voor de hele opleiding ligt het percentage meisjes op 40.
Volgens Dahlquist is het voor hem als skateboarder makkelijker om een goede band op te bouwen met leerlingen. “Zo’n goede relatie is heel belangrijk voor de resultaten”, zegt Dahlquist. “Dat is wetenschappelijk aangetoond.”
Het Bryggeriets kwam in het nieuws dankzij een documentaire van filmmaker Phil Evans. Volgens Dahlquist zitten de leerlingen na een skateboardles extra fit in de klas en heeft geen van de kinderen overgewicht. Daarnaast wordt het skaten gebruikt als invalshoek bij andere vakken. Studenten fotografie brengen skatewedstrijden in beeld. En werkstukken Engels hebben niet zelden een favoriete skater als onderwerp.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.