- blad nr 16
- 22-10-2016
- auteur R. Sikkes
- Commentaar
Mislukken mag niet meer
Snel sloeg de twijfel toe. Stukken schrijven, het nieuws volgen, ook interessant. Zaten ze bij Fokker wel te wachten op een ingenieur die voor sterkteleer niet verder kwam dan een 5? Zo volgde na anderhalf jaar de overstap naar de journalistiek.
In de jaren tachtig was dat normaal, je kon eindeloos studeren. Dat dat niet meer kan, begrijp ik, maar het arsenaal aan selectiemechanismen is wel erg groot geworden. Het resultaat daarvan bovendien vrij matig.
Er is een bindend studieadvies gekomen, selectie aan de poort, de exameneisen zijn strenger geworden, eisen voor mbo’ers die naar het hbo willen aangescherpt, een studiekeuzecheck, kortere beurs, geen beurs, hoger collegegeld voor tweede studies.
Het is allemaal niet genoeg. ‘Studenten vallen nog steeds veel uit of veranderen van opleiding na een verkeerde studiekeuze’, schrijft het ministerie. Om vervolgens hoopvol weer een nieuwe aanpak te lanceren. ‘Vaak kan dat door een goede loopbaanbegeleiding worden voorkomen.’ Dertig miljoen trekt minister Jet Bussemaker daarvoor uit.
Mislukken mag niet meer, je moet op de middelbare school in één klap goed kiezen. Een onhaalbare opdracht voor jongeren. Alsof iedere puber meteen weet wat het beste bij hem past. Alleen is switchen of stapelen lastiger geworden. Misschien ligt daar wel de kern van het probleem.