• blad nr 14
  • 17-9-2016
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Hoger schooladvies voor kinderen hoogopgeleide ouders

Dezelfde Cito-score, maar toch een andere schoolloopbaan. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat kinderen met hoogopgeleide ouders vaker een hoger schooladvies krijgen en uiteindelijk een diploma in het hoger onderwijs behalen.
Het CBS volgde leerlingen vanaf 1999, die toen in de brugklas begonnen, tot en met 2012. “Het ging om een steekproef van 20 duizend kinderen”, zegt Tanja Traag, woordvoerder van het CBS. “Vooral de groep leerlingen met een Cito-score van 537 en 544, waarbij het havo/vwo-advies past, springt er echt uit”, zegt Traag. Zo kregen kinderen van hoogopgeleide ouders met zo’n score bijna in 70 procent van de gevallen ook minimaal een havo-advies. Voor leerlingen met laag- of middelbaar opgeleide ouders ging het om net geen 50 procent. Bij de hoogste Cito-score, waarbij een vwo-advies hoort, geldt ook dat kinderen met hoogopgeleide ouders vaker alleen naar het vwo, in plaats van naar havo/vwo, worden doorverwezen. Hetzelfde verschil ziet het CBS aan het einde van de onderwijsloopbaan. Kinderen van hoogopgeleide ouders haalden vaker een hoger onderwijsniveau, terwijl ze dezelfde Cito-score hadden als de andere kinderen.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.