• blad nr 14
  • 17-9-2016
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

‘Betere overgang nodig groep 2 naar 3’

Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat te veel leerlingen ‘doorkleuteren’. Hij roept basisscholen op om de overgang tussen groep 2 en 3 soepeler te maken.

Half september presenteerde Dekker een handreiking waarin staat hoe basisscholen zo’n soepele overgang kunnen aanpakken. Dat is nodig, want dit jaar bleven 18 duizend leerlingen, tien procent, in groep 2 zitten.
‘Leerlingen worden tekortgedaan als gekozen wordt voor een extra kleuterjaar’, aldus Dekker. Vooral omdat kleuters zich vaak met sprongen ontwikkelen en dan ineens in december al wel klaar zijn voor groep 3.
Basisscholen moeten daarom flexibeler gaan werken bij de overstap van kleuters. In de brochure geeft het ministerie van Onderwijs voorbeelden. Zo zet de Utrechtse basisschool de Klimroos leerlingen uit de tweede helft van groep 2 samen met leerlingen uit de eerste helft van groep 3 in een klas. De leerlingen uit groep 2 die het nodig hebben, krijgen extra begeleiding. Anderen, die de doelen van groep 2 wel al onder de knie hebben, gaan door met leerstof van groep 3.
Dat is hoe Dekker het graag ziet. Bij scholen die al een soepelere overgang hebben, daalt het aantal zittenblijvers volgens het ministerie.
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is slecht te spreken over de plannen. “Het ministerie vergelijkt doorkleuteren met zittenblijven in groep 7 en toont daarmee aan dat ze het kleuteronderwijs niet begrijpen. En dan toch op de stoel van de juf gaan zitten. Dit soort beslissingen moeten onderwijsteams in de onderbouw zelf nemen.” Dat doorkleuteren duur is, is volgens Verheggen waarschijnlijk de enige aanleiding voor deze stap.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.