• blad nr 14
  • 17-9-2016
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

Vallen in lespakket

Aan de telefoon: Hedy Goossens, onderzoeker van Stichting VeiligheidNL

U dacht: Een lespakket over vallen. Daar is vast nog wel ruimte voor in het onderwijsprogramma.
“Jaarlijks gebeuren er ruim achtduizend ongevallen op en rond de basisschool, en bij drie kwart daarvan is de oorzaak een val. De meeste schade ontstaat doordat kinderen in een reflex hun handen uitsteken om hun val te breken. Dan vangen ze hun hele gewicht op met hun armen en polsen, en die breken dan soms.”

Hoe moet je dan vallen?
“Je moet je val breken met doorrollen. Dat kun je leren. In het lespakket staan een boel oefeningen, voor in de gymles. De oefeningen beginnen laag bij de grond, maar aan het einde kunnen kinderen zelfs uit het wandrek leren vallen. Die oefeningen kun je gewoon als extra circuitje in de gymles inbouwen. Scholen die een lespakket bestellen kunnen er ook een valclinic bij krijgen, voor de leerkracht.”

Wanneer bent u zelf voor het laatst gevallen?
“Nog niet zo lang geleden. En wat doe ik? Ik vang me op met mijn armen. Ik moet dus zelf ook oefenen.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.