• blad nr 14
  • 17-9-2016
  • auteur A. Klomp 
  • Flashback

 

‘Je creëerde een enorme geborgenheid’

Geschiedenisdocent Francine Jageneau voelt zich vereerd: zowel wetenschapper en presentator Diederik Jekel als journalist en Ruslandkenner Franka Hummels noemden haar als hun favoriete leerkracht. Franka en Diederik zaten beide, niet tegelijkertijd, op de Kees Boekeschool.

Francine heeft voor haar twee oud-leerlingen een verschillende betekenis gehad. Voor Franka (oud-correspondent voor het AD en De lerares, nog altijd werkzaam op dezelfde school, wuift het weg als al te veel eer, maar geniet ook zichtbaar van het weerzien met haar twee leerlingen. “Alle twee zijn ze zulke getalenteerde mensen. Diederik zette altijd hele personages neer op het toneel. Als hij een oud mannetje speelde, was hij een oud mannetje. En Franka met haar grote talent voor duiding en analyse, zo jong als ze was, vergeet je als leerkracht ook niet.”
Ieder op hun eigen manier waren Diederik en Franka buitenbeentjes die eenmaal op de vrije, progressieve Kees Boekeschool in Bilthoven, hun draai vonden. Diederik: “Ik ben mijn hele leven een beetje raar geweest. Ik hield in groep 6 een spreekbeurt over atomen. Wijsneuzerigheid die je niet erg populair maakt op het schoolplein. Op de Kees Boekeschool, met name bij de toneelclub, stapte iedereen uit zijn comfortzone. Iedereen was gelijk in zijn kwetsbaarheid en dat werkte heel bevrijdend.” Franka: “Bovendien werd eigenwijsheid hier als een kwaliteit gezien, en niet als iets vervelends, zoals ik op een andere school wel heb ervaren: ‘Doe nou even gewoon mee!’, ‘Stel niet van die lastige vragen!’”
Het zorgde ervoor dat ze op de middelbare school die ze aanvankelijk bezocht, totaal lamlendig werd. “Ik had de regels overgenomen zoals die op de gemiddelde middelbare school golden: Je doet die en die spijkerbroek aan en je doet stom tegen de leraren, punt.” Het was even wennen op de Kees Boekeschool, waar leerlingen ‘werkers’ en leraren ‘medewerkers’ heetten. “De leraren gaven mij zelf de verantwoordelijkheid voor mijn leerproces. Deed je je huiswerk niet, dan gaf Francine je geen straf. Wel vroeg ze je of dat erg handig was. ‘Het is natuurlijk aan jou’, zei ze dan, ‘maar om dat diploma te halen moet je wel dingen kunnen en kennen. Hoe bereik je dat?’” Kritisch zijn, je onderscheiden, projecten bedenken, het werd gestimuleerd en positief beloond. Francine: “Als een leerling met een idee kwam, hoe gek ook, was de vraag niet: Waarom? Maar: Waarom niet? Ga het maar doen!”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.