• blad nr 13
  • 3-9-2016
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Roc Leiden stelt oud-bestuurders aansprakelijk

Roc Leiden stelt dertien oud-bestuurders en voormalige leden van de raad van toezicht voor 40 miljoen euro aansprakelijk wegens wanbestuur.

Het Leidsch Dagblad bracht het nieuws over de dagvaardingen. Door zeer risicovolle besluiten tussen 2001 en 2011 en onverantwoorde vastgoeddeals voor nieuwbouw kwam Roc Leiden in grote financiële problemen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs redde het roc van een faillissement met een lening van 40 miljoen euro.

Roc Leiden wil met de dagvaarding het onbehoorlijk bestuur ‘corrigeren en misstanden aan de kaak stellen’.
Eerder concludeerde de commissie-Meurs in het rapport Ontspoorde ambitie dat de oud-bestuurder Jacques van Gaal en collegelid Marieke Jas ‘onverantwoord en verwijtbaar hebben gehandeld.’ Milder was de commissie voor de toezichthouders: er was geen reden voor vervolgonderzoek. Toch zijn de toezichthouders ook gedagvaard.

AOb-bestuurder Tamar van Gelder vindt het goed dat de bestuurders worden aangepakt: “Als er sprake is van wanbestuur en medezeggenschap die wordt omzeild, dan moet dat worden aangepakt. Het gaat om publiek geld. De hele mbo-sector moest die 40 miljoen euro ophoesten.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.