• blad nr 13
  • 3-9-2016
  • auteur A. Jonkman 
  • Column

 

100 procent docent

“Heb je zin om weer te beginnen?” Ik ben met drie vriendinnen uit eten. Zin om te beginnen? Voor mijn gevoel ben ik niet gestopt.
Vroeger wilde ik Oprah Winfrey worden. Niet voor de roem en bijbehorende grove privacyschendingen, maar vanwege de invloed die iemand in haar positie kan uitoefenen op het creëren van de ideale samenleving. Ze is de vleesgeworden maakbaarheid, beheert allerlei stimuleringsfondsen en ze tolereerde van haar gesprekspartners geen slachtofferrol. Verder dan het dagelijks presenteren van een item in wijlen De vijf uur show van RTL4 ben ik niet gekomen. Toen duidelijk werd dat er ook niet meer in zat, ben ik gaan zoeken naar andere mogelijkheden om te werken aan mijn ideale wereld; een samenleving met sociale cohesie, vol zelfredzame en verantwoordelijke mensen. Nu ben ik 100 procent docent, altijd en overal. Ook in de vakantie.

Na de couppoging in Turkije dreigen conflicten te ontstaan onder Turken op Nederlandse scholen. Erdogan versus Gülen. Welke vragen kan ik stellen en opdrachten kan ik geven waarmee jonge Turkse landgenoten een onafhankelijke mening kunnen vormen en zich niet uit blinde loyaliteit zomaar voor elk karretje laten spannen? Toen Yuri van Gelder wegens wangedrag naar huis werd gestuurd ontstond er in de media een storm van protest. Waarom? Hoe leer ik de Yuri’s in mijn klas om zich verantwoordelijk te voelen voor een teamprestatie zonder hun individuele drive te verliezen? Tijdens de begrafenis van een van de conciërges van mijn vorige school dacht ik terug aan zijn service gerichte houding. Hij rende zich de benen uit zijn lijf om mij en mijn collega’s in ons werk te ondersteunen. Waar en hoe had hij geleerd dat hij zijn werk zo wilde doen?

Op het Zuidstrand van Zandvoort een idyllische plek voor de happy few van Heemstede en Aerdenhout besprak ik met een collega mogelijke onderwerpen en invalshoeken voor ons vak wetenschapsoriëntatie. Wat voor onderwijs hebben de spelende bofkonten op dit strand nodig om later geen jacht in Saint Tropez te willen financieren met geld van ondeugdelijke bankproducten? Aan tafel vraagt een van mijn vriendinnen wat ik vind van het geven van een 1 voor te laat ingeleverd werk. Zij had daarover met de docent Engels van haar zoon een discussie willen voeren, maar die had haar doorverwezen naar zijn teamleider. Hoe creëer je een generatie van uitsluitend docenten die ouders niet doorverwijzen naar hun teamleider? Kortom, werk aan de winkel. Ja, ik heb er zin in.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.