• blad nr 7
  • 2-4-2016
  • auteur D. van 't Erve 
  • Idee

 

Alles in huis voor de Koningsspelen

Wat te doen tijdens de Koningsspelen op 22 april? Het gratis pakket met draaiboek en materiaal voor twaalf spellen van gymleerkracht Geke Versprille en grafisch vormgever Linda Thuijs hoeft alleen maar even geprint te worden.

De Koningsspelen zijn in 2013 in het leven geroepen ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander. “De oproep om scholen te helpen bij het invullen van de sportdag sprak ons meteen aan”, vertelt Geke Versprille, vakleerkracht bewegingsonderwijs en onderwijsadviseur uit Wezep. Samen met haar plaatsgenoot Linda Thuijs, grafisch vormgever en internetmarketeer, ontwikkelde ze een sport- en spelcircuit, compleet met handleiding en materialen als scorekaarten, certificaten en medailles. Ook zit er een placemat in voor het Koningsontbijt. Ze besloten hun Koningsspelenpakket gratis aan te bieden; scholen hoeven het alleen nog maar te printen. “Er is vaak weinig budget en tijd beschikbaar voor leraren om dit te gaan organiseren”, legt Versprille uit. “Wij willen ze helpen om die leuke sportdag toch mogelijk te maken.”
Die eerste keer schreven ze alle scholen uit hun adresbestand aan, met succes. “Met vijftig aanvragen zouden we al blij zijn”, zegt ze. “Maar het ging veel harder, uiteindelijk zijn er 150 pakketten aangevraagd. Vooral bij de Nederlandse scholen in het buitenland bleek dit pakket een schot in de roos. Hiermee hadden ze alles in huis om ook met de Koningsspelen mee te kunnen doen.”

Staatsbezoek
Met de ontwikkeling van een website in 2014, waar het pakket te downloaden is, nam het aantal aanvragen enorm toe. Vorig jaar is het vierduizend keer gedownload, onder andere door scholen uit zeker 160 landen. Elk jaar bevat het pakket nieuwe spellen die aansluiten op de handel en wandel van de koning. Zo konden leerlingen vorig jaar ‘Op staatsbezoek in China’, waarin teams tegen elkaar worstelen, of blikgooien onder de naam ‘Sneeuwballen gooien naar de pers’. “We vinden het heel erg leuk om hier mee bezig te zijn”, zegt Versprille. “Het verzinnen van de spelletjes is echt mijn ding, samen kijken we wat leuk is om erbij te doen en Linda zorgt voor de uitwerking in print- en knipvellen.”
Wie een reactie achterlaat op de website krijgt als dank toegang tot bonusspelletjes. “Op deze manier hopen we te horen wat mensen ervan vinden en kunnen we een volgende keer nog beter inspelen op hun wensen.” Ze proberen bijvoorbeeld nu rekening te houden met verschillende doelgroepen. “Dat er ook veel ziekenhuizen en kinderdagverblijven gebruik van maken, verbaasde ons wel”, verklaart Versprille. Het basispakket werd daarom uitgebreid met een aftelkalender, vlaggetjes, kleurplaten en een kroon die uitgeknipt kan worden. Daarnaast kan er extra materiaal zoals een Koninklijke Sudoku of Drie op een rij tegen een kleine vergoeding gedownload worden. “Zo kunnen kinderen zelfs vanuit hun bed in het ziekenhuis mee doen.”
Nieuw dit jaar is de tekenwedstrijd voor kinderen van scholen in Zwolle, de plaats waar de koninklijke familie dit jaar de Koningsdag gaat vieren. “De school met de mooiste tekening wint een sportieve prijs. Wat dat is, blijft nog even een verrassing”, zegt Versprille.

Stopwatch
Om het pakket gratis aan te kunnen blijven bieden, hebben ze dit jaar sponsors gezocht die bijdragen in de kosten. Versprille: “Het zijn allemaal kleine sponsors die een raakvlak hebben met onderwijs, kinderen en bewegen. Bekius Schoolmaterialen biedt bijvoorbeeld relevante sport- en spelmaterialen voor de Koningsspelen aan zoals stelten of stopwatches. Van de verkoop krijgen wij een percentage, op die manier is het een win-winsituatie.”
Hun site wordt soms verward met die van de landelijke organisatie Koningsspelen.nl. Zo hebben ze wel eens van scholen mailtjes gekregen dat die het ontbijt nog niet hebben ontvangen. “Maar daar gaan we dus echt niet over”, benadrukt Versprille lachend. Al hoopt het team wel op een samenwerking in de toekomst. “Net als Koningsspelen hopen wij zoveel mogelijk basisscholen te bereiken om ze te helpen een leuke dag te organiseren. Wie weet kunnen we daarin meer samen optrekken.”

www.koningsspelenpakket.nl

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.