• blad nr 7
  • 2-4-2016
  • auteur K. Hagen 
  • aob.nl

 

AOb.nl

Nieuws, achtergrond, documenten en tips op de website van de AOb.

Nut opleidingen ter discussie
Sommige opleidingen bieden meer kans op een baan dan andere. Moet dat meewegen in het aanbod van universiteiten en hogescholen? Regeringspartijen VVD en PvdA debatteerden daarover eind vorige maand in de Tweede Kamer. Als opleidingen hun bestaansrecht niet kunnen aantonen, moeten ze misschien maar de deuren sluiten, vindt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg: Coalitiegenoot PvdA vindt dat te kort door de bocht. “Je kunt opleidingen niet allemaal langs de meetlat van de arbeidsmarkt leggen”, vindt Kamerlid Mohammed Mohandis.(HOP)

Minder werkloosheid
De werkloosheid in het onderwijs is in februari gedaald. Het aantal ww-uitkeringen nam af met 590 en kwam daarmee op 15.222 in februari 2016, een daling van 3,7 procent. Dat blijkt uit nieuwe werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en uitkeringsinstantie UWV. In vergelijking met februari vorig jaar is de werkloosheid gestegen. In februari 2015 hadden 14.082 medewerkers een uitkering, 1140 minder dan in februari van dit jaar.

ABP in de problemen
Pensioenfonds ABP, het fonds waar het onderwijspersoneel bij is aangesloten, moet waarschijnlijk gaan korten op de pensioenen in 2017. De dekkingsgraad, het percentage dat laat zien of het ABP genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen, is namelijk eind februari verder gedaald tot 88,2 procent. ‘Dit komt alleen door de daling van de rente’, zo laat het pensioenfonds weten in een bericht op de website. In De Volkskrant zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool: ‘We verkeren in staat van verhoogde dijkbewaking. De kans dat wij de pensioenen moeten verlagen in 2017 is groter geworden en pensioenverhogingen zitten er de komende vijf jaar niet in.’

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.