- blad nr 7
- 2-4-2016
- auteur R. Sikkes
- Commentaar
Altijd te laat
Dat patroon zien terug op de onderwijsarbeidsmarkt. Overschotten en tekorten wisselen elkaar vrolijk af. Steeds weer reageert de overheid, grondwettelijk verantwoordelijk voor goed onderwijs, te laat.
In de naoorlogse jaren was er een waanzinnig lerarentekort, maar het duurde tot 1957 voordat de Tweede Kamer eindelijk het verbod op werken voor getrouwde vrouwen bij overheid en onderwijs definitief schrapte.
Met overschotten kon de politiek ook moeilijk omgaan: toen in de jaren tachtig duidelijk werd dat er veel te veel jongeren op pabo en lerarenopleidingen zaten, duurde het lang voordat er een ontmoedigingsbeleid werd ingevoerd. En daarna reageerde het ministerie weer vol ongeloof toen wetenschappers ruim voor de eeuwwisseling een tekort aankondigden, wat er ook daadwerkelijk kwam.
Vol verbazing keek de politiek een jaar of acht geleden weer naar de oplopende werkloosheid. Ja, hallo, langer doorwerken door ouderen betekent minder banen voor jongeren. Zo staan we weer voor het volgende tekort, omdat de uitgestelde pensioengolf nu toch op gang komt en ondertussen de toelating tot de pabo is beperkt.
Altijd te laat, die overheid. Ik verlang erg naar een excellente overheid, die op tijd reageert op ontwikkelingen op de onderwijsarbeidsmarkt.