• blad nr 5
  • 5-3-2016
  • auteur D. van 't Erve 
  • Idee

 

Vlogboek

Hoe kies je een goed boek voor de Nederlandse leeslijst? De pakkende videoblogs van docent Jörgen Apperloo kunnen havo/vwo-leerlingen daarbij helpen.
‘IM gaat over de relatie van twee publieke figuren; zeg de Kanye West en Kim Kardashian van de Nederlandse literatuur in de jaren negentig. Ze waren zo hevig verliefd dat ze simultaan in de broek poepen als ze elkaar tegenkomen, iets wat ik me bij Kanye en Kim echt niet kan voorstellen’, grapt Jörgen Apperloo op hoog tempo, waarbij hij recht in de camera kijkt. Het filmpje over het boek van Connie Palmen duurt drie minuten en wordt gelardeerd met tekst, foto’s en fragmenten.
Toen Apperloo drie jaar geleden begon als docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse, merkte hij hoe lastig zijn havo/vwo-leerlingen het vinden om een boek te kiezen. “Ze lezen iets omdat het toevallig al in de kast staat of omdat iemand anders het een goed boek vindt”, vertelt hij. “Als dat boek dan tegenvalt, kan er weerzin tegen lezen ontstaan. Als ze zelf bewust een keuze maken, worden ze verantwoordelijk voor die keuze. Daardoor leren ze waarom ze een boek wel of niet leuk vinden en ontwikkelen ze hun eigen literaire smaak.”
Zijn filmpjes helpen de leerlingen een goede keuze te maken. Aan de tekst op de achterkant van het boek hebben ze namelijk niet zo veel. Die is vaak leuker dan het boek zelf, met als doel om het boek te verkopen. En aan recensies hebben ze volgens de docent ook niets: die lezen leerlingen niet omdat ze te lang zijn en in kranten staan die ze ook niet lezen. “Filmpjes zijn een aantrekkelijke manier om snel een goed beeld van een boek te krijgen”, vertelt de bevlogen leraar, die geïnspireerd raakte door de populaire videoblogs van de Amerikaanse broers John en Hank Green. Apperloo besloot zelf soortgelijke filmpjes over boeken te maken. “Dat was vooral trial-and-error”, zegt hij. “Ik heb wel verstand van het maken van video’s, maar het meer ingewikkelde knip- en plakwerk was toch vooral heel veel uitproberen.”
Inmiddels telt zijn webkanaal zestig vlogs, waarin hij steeds drie boeken bespreekt. Hij vertelt waar het boek over gaat, welk genre het betreft, waarom het de moeite waard is om te lezen en welk niveau het heeft (makkelijk, gemiddeld of lastig). ‘Als je een makkelijk boek kiest, betekent dat niet dat je een loser bent, maar dat je een no-nonsense lezer bent die gewoon een goed verhaal wil lezen. Hou je meer van literaire uitdagingen, kies dan een van de andere twee niveaus’, legt hij in het voorlichtingsfilmpje uit.
Apperloo probeert in zijn bespreking een boek te koppelen aan andere cultuuruitingen als film, muziek of andere boeken. Zo komen in de video over de roman Jacht van Elvis Peeters zowel Animal Farm als De Fabeltjeskrant voorbij. “Tijdens het lezen van een boek, maak ik al aantekeningen. Daarna schrijf ik de tekst helemaal uit voor ik het ga opnemen”, verklaart hij. Dat filmen doet hij gewoon thuis voor de boekenkast. “Een kwestie van camera en microfoon klaarzetten, de lamp aan en gaan. Het opnemen duurt iets van drie kwartier, het monteren vervolgens wel een paar uur, om uiteindelijk een filmpje van maar een paar minuten over te houden. Er gaat heel veel tijd in zitten, maar ik zie het vooral ook als hobby”, benadrukt hij.
Ondertussen groeit het aantal abonnees en zijn zijn vlogs al meer dan 10 duizend keer bekeken. Ook krijgt hij opdrachten, zoals van het CNPB om een video over Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk, te maken. En er komen verzoeken uit het hele land. Apperloo: “De reacties van leerlingen en docenten zijn enthousiast. Mijn leerlingen vinden het wel cool dat ik dit doe, al laat ik de video’s niet in mijn eigen klas zien hoor, dat voelt toch een beetje raar.”
Voorlopig is hij nog niet klaar. Op zijn lijstje staat nog het maken van themavideo’s die een frisse blik werpen op de literatuurgeschiedenis. En er zijn nog talloze boeken die liggen te wachten op een bespreking. Of zoals hij op een video tegen leerlingen zegt: ‘Er zijn boeken genoeg en soms moet je gewoon even verder zoeken. Een suf boek is saai, maar een goed boek onthoud je de rest van je leven. Bám, die kan zo op een tegeltje.’

Meer informatie: vlogboek.wordpress.com

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.