• blad nr 5
  • 5-3-2016
  • auteur K. Hagen 
  • Redactioneel

 

Vierhonderd nieuwe vakken in het mbo

Mbo-opleidingen introduceren vanaf volgend schooljaar ruim vierhonderd nieuwe keuzevakken waardoor studenten meer kans hebben op de lokale arbeidsmarkt. Voorbeelden van de nieuwe zogeheten keuzedelen zijn ‘aardbeving bestendig bouwen’ en Duits.

Dat maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs eind vorige maand bekend. Bussemaker verandert de regels zodat roc’s hun opleidingen flexibeler kunnen maken en sneller innoveren. “In een regio als Groningen ontwikkelt de arbeidsmarkt zich tenslotte anders dan in Utrecht”, aldus de minister. Het bedrijfsleven vraagt al langer om meer regionale afstemming in de vakken van de mbo-studenten.
Mbo'ers in de grensstreken hebben meer aan het keuzevak Duits, zodat ze sneller over de grens kunnen werken. Roc Friese Poort gaat juist Fries aanbieden als keuzevak bij de opleidingen Zorg en Welzijn omdat zorginstellingen in de regio daarom vragen.

Moedertaal
‘De (moeder)taal is van belang in zorgsituaties, draagt bij aan het welbevinden van zorgvragers en zorgt voor beter begrip onderling', aldus het roc in een bericht op hun website. Het roc wil dat het zorgpersoneel van de toekomst hierop is voorbereid. 'Bovendien heeft het merendeel van de 65-plussers in Friesland Fries als moedertaal.' In Groningen is meer behoefte aan inzicht in het ontstaan van aardbevingen en de beste manier om daarmee om te gaan.
Het handige aan de keuzedelen is dat ze in drie maanden tijd zijn te ontwikkelen. Door de technologische veranderingen is die snelle doorlooptijd nodig. De keuzedelen nemen ongeveer 15 procent van de uren per beroepsopleiding in beslag. Volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kan zowel het onderwijs als het bedrijfsleven voorstellen doen om een keuzedeel te ontwikkelen. De SBB beoordeelt die dan. Het aanbod van de keuzedelen kan elk kwartaal binnen mbo-instellingen worden aangepast, de vakken zullen meestal door eigen docenten worden gegeven. De keuzedelen krijgen een vermelding op het diploma.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.