- blad nr 3
- 6-2-2016
- auteur . Overige
- Juridisch advies
Last in, first out of afspiegeling
Tekst Pieter Heeffer, juridische dienst
Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (wwz) is er in onderwijsland veel veranderd. Deze veranderingen betreffen overigens enkel het bijzonder onderwijs. Zo geldt er vanaf 1 juli 2015 bij ontslagen om bedrijfseconomische redenen een toetsing vooraf via het UWV, volgens de toetsingsregels van het UWV. Volgens de regels van het UWV wordt de ontslagvolgorde daarbij bepaald op basis van afspiegeling. Dat wil zeggen dat het personeel wordt opgedeeld in leeftijdscategorieën en dat binnen alle leeftijdscategorieën in gelijke mate de ontslagen vallen.
Voor de zomervakantie 2015 zijn in het primair onderwijs een aantal AOb-leden in het zogenaamde risicodragend deel van de formatie (rddf) geplaatst. Rddf is een voorportaal voor ontslag. Hiermee geeft de werkgever aan dat hij ervan uitgaat dat vanaf 1 augustus 2016 de functie van de betrokken werknemer wordt opgeheven.
Tegen deze rddf-plaatsingen die plaatsvonden op basis van afspiegeling, is door de AOb beroep ingesteld bij verschillende commissie van beroep. De belangrijkste reden voor dit beroep was dat het in strijd is met de nog geldende cao-po, die er nog van uitgaat dat plaatsing in het rddf (en ontslag) via de oude afvloeiingsregeling, meestal last in, first out, plaatsvindt.
Inmiddels zijn er een tweetal commissies van beroep die zich recent hebben uitgesproken over de rechtmatigheid van de rddf-plaatsingen. Beide commissies komen tot het oordeel dat nu de werkgever het afspiegelingsbeginsel moet toepassen bij ontslag, dat principe ook toegepast mag worden bij de rddf-plaatsing. Het argument dat dit in strijd is met de cao-po, wordt daarmee niet gehonoreerd.
Wel heeft een van de commissies van beroep aangegeven dat bij afspiegeling de school en niet alle scholen die onder hetzelfde bestuur vallen als bedrijfsvestiging gezien moet/moeten worden. Omdat afspiegeling volgens de regels van het UWV per bedrijfsvestiging gebeurt en de werkgever had afgespiegeld op bestuursniveau, is op basis hiervan het beroep wel gegrond verklaard.
Of de ontslagregels bij de ontslagen per 1 augustus 2016, als deze doorgaan, door UWV ook zo gehanteerd zullen worden, is op voorhand niet duidelijk.
Dit zal duidelijk worden als we verweer gaan voeren bij UWV tegen de betreffende ontslagbesluiten. Omdat er een opzegtermijn van drie maanden geldt, zullen we hierover naar verwachting vanaf april duidelijkheid krijgen.
Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 0900 4636262 (5 cent per minuut), info@aob.nl