- blad nr 3
- 6-2-2016
- auteur K. Hagen
- aob.nl
AOb.nl
Hogere pensioenpremie
Pensioenfonds ABP, het fonds waar leraren bijzitten, gaat per 1 april 2016 de premie verhogen met 1 procent. Daarmee komt de door de overheid afgelopen zomer toegezegde loonsverhoging van 3 procent in gevaar. Een deel van de dekking van die loonsverhoging kwam uit lagere pensioenpremies. De AOb vindt dat het kabinet moet bijpassen om een cao met de beloofde 3 procent loonsverhoging mogelijk te maken. Zo niet, dan is het eigenlijk onmogelijk om een goede cao af te sluiten.
Grote klassen
In een basisschoolklas zaten in 2015 gemiddeld 23,3 leerlingen. De klassengrootte veranderde vorig jaar niet vergeleken met 2013 en 2014. Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs steeg de gemiddelde groepsgrootte tot 2013 en is het aantal leerlingen per klas nu stabiel. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen laat weten dat een gemiddelde van 23,3 leerlingen per klas mooi klinkt, maar niks zegt. “Door de krimp sluit ik niet uit dat er veel kleine scholen bij zitten met kleine klassen. Wij horen van onze leden dat er nog steeds veel grote klassen zijn. Met veel zorgleerlingen bovendien.”
Insuline spuiten
“De diabeteszorg op scholen moet structureel goed geregeld worden. Je mag niet uitgaan van de vrijwilligheid van leraren”, zegt AOb-bestuurder José Muijres. “Wij willen ook dat leerlingen met diabetes naar een reguliere school gaan, maar als oplossing zien wij niet de docent.”
Slechts 309 leraren extra
Het Nationaal Onderwijsakkoord beloofde drieduizend extra banen voor leraren in het funderend onderwijs. Uiteindelijk kwamen er op de basisscholen en middelbare scholen 309 leraren bij, zo berekende de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) terwijl er wel 150 miljoen euro voor is vrijgemaakt.
Hbo scoort beter
Hbo-opleidingen presteren steeds beter in de onderwijskeuringen van accreditatieorganisatie NVAO. Universiteiten doen het juist minder goed: hun opleidingen krijgen vaker een gele kaart. In het hbo is “duidelijk een opgaande lijn te zien”, meent NVAO-voorzitter Anne Flierman. Twee keer zo vaak waren de opleidingen in 2015 ronduit ‘goed’ in plaats van slechts ‘voldoende’ en er vielen nog maar vijf onvoldoendes, tegen vijftien het jaar ervoor.