• blad nr 3
  • 6-2-2016
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Salto mortale

Daar was hij weer: de verplichte vakleerkracht gymnastiek in het basisonderwijs. Misschien best een leuk idee, maar is het haalbaar en betaalbaar? Oud-gymleraar Rudmer Heerema, nu VVD-kamerlid voor natuurbeleid, jacht en sport, voert een stevige lobby om dat voor elkaar te krijgen. Hij komt met een initiatief-wetsvoorstel, dat op dit moment een meerderheid lijkt te krijgen.
Het kost niks, benadrukt Heerema. Het is volgens hem om het even of een basisschool een gymnastieker of een juf aanneemt. En het effect is groot. Wie op de basisschool een vakleerkracht had, kan een salto maken. De anderen, zo zegt hij in het AD, ‘misschien net een koprol.’
Mooi Jip-en-Janneke voorbeeld, dat hebben de hedendaagse politici goed onder de knie. Maar zo simpel is het niet. Met meer vakleerkrachten maken scholen zeker de kleinere hun formatie inflexibeler. De verplichting heeft nadelige gevolgen, zeker voor kleinere scholen, en kan door formatieproblemen zelfs tot grotere klassen leiden. Zeker niet omdat de formatie door krimp en bezuinigingen op achterstanden toch al onder druk staat.
Bovendien zijn er talloze juffen en meesters met een bevoegdheid bewegingsonderwijs. Er wordt juist geïnvesteerd via de lerarenbeurs om dat te stimuleren. Waarom dan nu opeens een andere koers? Omdat er geen banen zijn voor gymleraren? Leiden de alo’s er misschien niet te veel op? Gaan we binnen de onderwijsarbeidsmarkt daarom verdringing stimuleren via deze verplichting?
Vragen genoeg. Maar dat de verplichting die Heerema voorstaat niets kost, is een misvatting. Het gevolg van een wat al te rechtlijnige lobby voor zijn gymnastiek-achterban. Vinden we met z’n allen via de Tweede Kamer dat er verplicht vakleerkrachten gymnastiek moeten komen, dan zou de VVD ook geld moeten zoeken om de knelpunten in het plan op te lossen. Zodat scholen niet door een wisseltruc van personeel in de formatieproblemen komen. Want anders is dit initiatief geen goed plan, maar een salto mortale.
Robbert Sikkes, hoofdredacteur

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.