• blad nr 19
  • 28-11-2015
  • auteur J. van Aken 
  • Redactioneel

 

Vakantie na zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen voortaan alle vakantie-uren na hun zwangerschapsverlof opnemen. Voorheen kregen (aanstaande) moeders in het primair onderwijs maximaal drie weken compensatie en in het voortgezet onderwijs zes weken als het zwangerschaps- en bevallingsverlof in de zomervakantie viel. Andere vakanties werden volgens de cao’s niet gecompenseerd.
Door de introductie van de veertigurige werkweek in het primair onderwijs stelde de PO-raad in augustus 2015 vast dat zwangerschaps- en bevallingsverlof volgens de Wet arbeid en zorg niet langer kunnen samenvallen met vakantieverlof. Dit betekent dat nu alle vakantie-uren op een later moment alsnog opgenomen kunnen worden. “Voorheen waren leerkrachten vrij als de kinderen vrij zijn. Sinds de veertigurige werkweek heeft onderwijspersoneel 428 uur vakantieverlof per jaar (10,7 weken), terwijl de kinderen twaalf weken vakantie hebben. Door deze wijziging mogen dagen waarop een werknemer zwangerschaps- of bevallingsverlof geniet niet aangemerkt worden als vakantiedagen en heeft de werknemer recht op compensatie van deze niet gebruikte vakantiedagen”, legt Wim Gulitz, van het Informatie- en Adviescentrum (IAC) van de AOb, uit. Gulitz gaat ervan uit dat de wijziging ook voor het voortgezet onderwijs geldt.
Het IAC krijgt veel vragen over zwangerschapsverlof dat voor 1 augustus 2015 inging. “Sommige werkgevers bieden maximaal drie weken compensatie, andere gaan er soepeler mee om.” De AOb adviseert leden dat te accepteren, maar wel te zorgen dat ze verlof tijdens herfst- of kerstvakantie gecompenseerd krijgen. Gulitz: “Iedereen die met zwangerschapsverlof is tijdens kerst, hoort twee weken extra verlof te krijgen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.