• blad nr 12
  • 17-6-2000
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

Dat het bijzonder is, valt niemand meer op

Het glas-in-loodraam is echt schitterend², zegt Ton van Gurp, docent Engels en Frans op het Goes lyceum. Hij geniet er vooral van als de zon schijnt en de kleuren mooi tot hun recht komen.
Het ruim drie meter hoge raam is een geschenk van ouders aan de toenmalige ulo-school in 1939. Het is gemaakt door het glazeniersbedrijf Schrier en de Ru in Haarlem en bestaat uit twee lange panelen die in een V naar buiten steken. ³Het past precies bij de school, die ook in de jaren dertig is gebouwd², vertelt Van Gurp. ³Daarbij heeft elke voorstelling in het glas iets met school te maken.² Hij wijst op de teksten bij de schilderingen. Onder een rood kasteeltje staat met sierlijke letters geschiedenis¹ geschreven, bij twee rotsen de tekst handelskennis en aardrijkskunde¹ en bij een vrouwelijk hoofd staat teekenen en schrijven¹.
Hoewel hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt, lijkt Van Gurp nog steeds de enige met interesse voor het raam. ³Er bestaat bijna geen belangstelling voor², zegt hij. ³Binnen school hoor ik de collega¹s er niet over en ook van leerlingen komen geen reacties. Ik denk dat het gewoon bij het meubilair is gaan horen. Dat het bijzonder is, valt niemand meer op.²
Toch neemt kunst op het Goes lyceum wel degelijk een belangrijke plaats in. Van Gurp, in zijn vrije tijd beeldend kunstenaar, stelt zijn werk af en toe in school tentoon. ³Maar ook de tekenleraren hier zijn heel actief. Het werk dat leerlingen maken, wordt door het hele gebouw geëxposeerd. Dat is hartstikke leuk.²

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.