- blad nr 19
- 28-11-2015
- auteur R. Wisman
- Na de bel
Rick
Rick is in 2010 getrouwd met Sander (51) die drie dagen per week als inspecteur Kwaliteits Controle Bureau (KCB) bij de bloemen- en plantenveiling in Aalsmeer werkt. In 2011 behaalde hij zijn tweedegraads lerarenbevoegdheid, en werkt hij daarnaast twee dagen als docent biologie, natuur- en scheikunde bij het Boerhaave College Leiden.
Rick kookt graag, Sander houdt van planten en natuur. Samen houden ze van wandelen, fietsen, reizen, dansen, theaterbezoek, samenzijn met vrienden.
Tekst Rineke Wisman Beeld Rob Niemantsverdriet
Rick en Sander doen samen de deur open van hun huis in de stationsbuurt van Heemstede. In de voortuin wachten de teunisbloemen tot de schemer valt. “Het lijkt een verwaarloosde tuin, maar is het niet”, benadrukt Sander. “In de avond ontvouwen de knoppen zich tot prachtige gele bloemen.” In huis ruikt het naar sajoer boontjes. “Een restantje van de groente van gisteren, Indische boemboe en een kokosblokje”, vertelt Rick die Indische genen heeft.
Straks komt een vriendin helpen met het repareren van de schuttingdeur, maar eerst eten ze samen. “Ingeborg is een timmervrouw. Ze verstaat haar vak en is listig. Dat moet je zijn om de onvermijdelijke tegenslag tijdens het klussen op te vangen”, weet Sander.
Rick bemoeit zich liever met het eten. Hij serveert spekkoek en koffie en loopt rond met een groen Loesje!-schort. ‘Bel straks effe terug mam, ik sta net de cake af te gieten’, staat erop.
Twee à drie keer per week bezoekt Rick een 87-jarige dame met Alzheimer. “Ze vergat te eten.” Hij kookt, ze praten en eten samen. “Mevrouw is al 2,5 kilo aangekomen”, glimlacht hij. “Dat is wat aandacht doet.” Op hoge toon doet hij na hoe anders het ook kan gaan in de zorg. “Mevrouw, heeft u nog niets gegeten? U moet wel eten hoor! De toon is heel…”
“Aanmatigend”, vult Sander hem aan. “Maar waarschijnlijk hebben die mensen in de zorg weinig tijd.”
Rick vindt het geen excuus: “Ook als het druk is, kan je op een respectvolle manier omgaan met mensen.”
Sander: “Rick kan goed afstemmen op een ander. Luisteren. Als hij vraagt ‘Hoe gaat het met je?’ wil hij het écht weten.”
Rick: “De rode draad in mijn werk is kwaliteit van leven. Het is mijn passie om daar inhoudelijk mee bezig te zijn. Daarom wil ik niet fulltime voor de klas. Dan moet ik me de helft van de tijd met administratie, de sportdag en oudergesprekken bezig houden.”
Sander: “Mindfulness-trainingen aan kinderen op basisscholen vind jij het summum.”
Rick, glunderend: “Kinderen ervaren vaak momenten waarop ze iets nóg niet kunnen. Ik begeleid ze van ‘Ik kan het niet-denken’ naar ‘Ik kan het nóg niet-denken.’ Via simpele oefeningen leer ik hoe ze met hun gedachten zelf kunnen bijdragen aan een goed gevoel over zichzelf. Doe je ogen eens dicht: waar gaat je aandacht naar toe? Na drie minuten doen we de ogen weer open en praten we na.”
Sander vindt zijn passie in de natuur. In de woonkamer staan grote kamerplanten. Op het plaatsje achter het huis maakte hij een meter diepe vijver. “Het is ongelooflijk hoeveel natuur er groeit tussen al deze stenen en muren. Goudsbloem, paardenbloem, meidoorn, wilde anjer, stinkende gouwe. Op een dag zwom er een klein visje in, en van de zomer zag ik zulke grote kikkers. Dat is het werk van de natuur. Die kennis wil ik overdragen aan kinderen.”
Onderwijs gaat over passie, vinden ze. Rick: “Hoe Sander praat over de natuur, dat komt uit zijn hart. Dat resoneert bij leerlingen in de klas.”