• blad nr 15
  • 3-10-2015
  • auteur A. Moerman 
  • Meer voor elkaar

 

Digimaatjes in de klas

Nog even. Op 14 november organiseert de AOb het ‘Meer voor elkaar festival’. De nieuwe naam voor het driejaarlijks congres voor leden. Ditmaal een hele zaterdag alleen voor starters. Keuze uit maar liefst twintig verschillende workshops. Bijvoorbeeld over ‘digiknap’, door Leraar van het Jaar 2014 Femke Cools.

Digiknap, wat is dat nou weer?
“Je hebt taalknap, rekenknap, beeldknap, muziekknap, beweegknap, samenknap, zelfknap en natuurknap. Daar kwam denkknap bij. Ik pleit nu voor erkenning voor een tiende intelligentiesoort: digiknap. Sommige kinderen vinden opmerkelijk gemakkelijk de weg in de digitale wereld. Daar kunnen klasgenoten en leerkrachten veel van leren.”

Is dat zo?
“Het onderwijs kan beter met hulp van allerlei digitale middelen. Maar de ontwikkelingen op dit vlak gaan zo snel, dat het voor een leerkracht onmogelijk is om bij te houden. Je kunt wel zo’n nieuwe tool, waarvan je vermoedt of hebt gehoord dat die handig is, in de groep gooien. ‘Zoeken jullie eens uit of dat handig is?’ Een week later hebben je leerlingen het uitgezocht.”

Hoe weet je dat?
“Ik ben ict-coördinator op een montessorischool. Het meeste onderwijs is vooral gericht op wat kinderen nog niet kunnen. Ik kijk liever naar wat ze al wel weten. Ik gaf ruim tien jaar les in de bovenbouw en ben die digiknappe kinderen steeds meer als digimaatjes voor de klas en mezelf gaan zien. Veel van ze geleerd.”

Wat dan?
“Bijvoorbeeld hoe je moet bloggen met Weebly. De kinderen leerden mij de finesses van wat er allemaal mogelijk is. Veel leerkrachten komen qua sociale media niet verder dan Facebook. Maar dat je ook kunt samenwerken, bijvoorbeeld met Padlet, Popplet of Kahoot!, weten weinigen. Het mooie is dat deze ontzettende handige tools helemaal gratis zijn. Je moet het even met de hulp van je digimaatjes door krijgen. Daarna verspreidt die kennis zich als een olievlek.”

Jij zal wel een echte nerd zijn?
“Integendeel, ik sta nu twee dagen voor de klas bij de kleuters en in de middenbouw. Daarnaast werk ik bij AVE.IK als montessori-adviseur. De laatste jaren houd ik me vooral bezig met professionaliteit en de carričreperspectieven in het onderwijs. Ook lees ik nog het liefst papieren boeken. De mooiste staan in een enorme boekenkast in de huiskamer.”

Wat een ouderwetse schooljuf!
“Ik zie de voordelen van een e-book echt wel. Mijn moeder heeft er ook een. Ik neem op vakantie gewoon één echt boek mee. Een boek moet je ruiken en de voorkant met je kunnen zien. Als het uit is, dan ruil ik het in een volgende hostel gewoon om voor een ander boek. Ook altijd gratis.”

Ook naar het ‘Meer voor elkaar festival’? Ga naar www.aobevents.nl en schrijf je in voor ‘digiknap’ of andere workshops.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.