• blad nr 15
  • 3-10-2015
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

Straattaal

Aan de Telefoon: Jeske Verhofstad, leraar Nederlands op het Marcanti College in Amsterdam.

{vraag}Bij jullie wordt steeds minder straattaal gesproken?
"Zeker. Toen ik hier vijf jaar geleden kwam werken, vanuit Nijmegen, werd er behoorlijk veel Turks en Arabisch gesproken op school. En Turkse en Marokkaanse leerlingen konden niet goed in elkaars taal communiceren, dus ontstond er een mengtaaltje met ook nog wat Antilliaanse woorden erbij: de straattaal."

{vraag}Zeg eens iets, in straattaal?
"Dat kan ik niet echt. Ja, 'wullah' is 'Ik zweer het je', en 'kifesh' is een nare manier om te vragen 'Wat zeg je nu?' of 'Wat doe je nu?' Maar wat ze verder onderling uitkramen krijg ik echt niet mee: het gaat zó snel."

{vraag}En verbieden werkte?
"Ja. In de pauze houd je het niet helemaal tegen, al zeg ik er steeds wat van als leerlingen in straattaal praten. Maar in de klas spreken we alleen nog Nederlands, want die taal hebben de leerlingen later nodig. Daar hebben we met de hele school op ingezet. En als elke leraar, bij elk vak je daar elke keer op aanspreekt, dan werkt dat dus echt."

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.