• blad nr 15
  • 3-10-2015
  • auteur R. Wisman 
  • Na de bel

 

Astrid

Astrid Ritskes (47) is docent bij het Nimeto (mbo voor ontwerp, vormgeving, styling en creatieve techniek) in Utrecht. Na het Hout- en Meubileringscollege en de Willem de Koning Academie werkte ze als interieurontwerper bij Ikea, Bijenkorf en Habitat. In 1999 maakte zij de overstap naar het onderwijs. Naast drie dagen voor de klas is zij als kunstenares actief. Op www.mevrouw-r.nl houdt zij een blog bij over de rariteiten die zij tegenkomt.
Astrid woont in Amersfoort en heeft een relatie met Sander (50) die drie huizen verderop woont. Hij is webdesigner en muzikant. Astrid is een ‘buitenmens’. Ze fietst en wandelt graag, ook koken, lezen en bioscoopbezoek behoren tot haar liefhebberijen.

In haar blauwe ‘werkmeneertjespak’ en met een rugzak gevuld met stiften, lijm en tijdschriften en een grote map met moodboards is Astrid onderweg om een workshop te geven over het vinden van parels in het tweedehandskledingcircuit.
“De Reshare Store van het Leger des Heils is midden in het centrum van Den Haag, vandaar dat ik de trein neem. Normaal reis ik met de auto -met de fiets in de kofferbak.” Meteen in Amersfoort heeft ze vertraging. Om onduidelijke reden rijden er minder treinen. Als haring in een ton bereikt ze Utrecht Centraal, maar daarna is het de vraag of en wanneer ze haar bestemming nog zal bereiken.
Gaandeweg blijkt dat het treinverkeer de hele middag ontregeld is als gevolg van een beschadiging in een bovenleiding. Als ze bij de balie informeert, ziet ze één voor één de alternatieven uitvallen op het scherm. Het is landelijk nieuws.
Ze belt de deelnemer die zich via de activiteitenwebsite van de Libelle aanmeldde voor de workshop. Eerst om te zeggen dat ze vertraagd is, een half uur later om te zeggen dat het niet doorgaat. Even overweegt ze in de stationshal spontaan een pop up workshop te doen. “Maar ja, op het station is iedereen natuurlijk onderweg en heeft niemand daar tijd voor.”
Astrid stond op een markt tweedehandskleding te verkopen toen het idee voor de stylinglessen ontstond. “Er is zóveel kleding die voor niks geproduceerd wordt. Die wil ik bij meer mensen in de kijker spelen. Ik wil mensen leren dat ze ook in het tweedehandscircuit kleding kunnen vinden die bij ze past.“
Deelnemers betalen 35 euro voor een workshop van twee uur. Eerst knippen ze plaatjes uit tijdschriften die ze daarna op een stuk karton plakken. Dit moodboard maakt ze bewust van hun lievelingskleuren en -vormen en smaak. Daarna leert ze de deelnemers anders kijken. “Ik zeg altijd: Je moet niet zoeken, maar je moet vinden. Ga niet op zoek naar een blauwe blouse, maar stel vast van welke stoffen en patronen je houdt. Aan een plissé rok zou je misschien in eerste instantie voorbij lopen, maar als je het combineert met iets moderns stel je ineens een leuke outfit samen.”
Door de workshop in een tweedehandswinkel te geven, creëert ze een onzekere factor die haar op scherp zet. “Ik weet van tevoren niet wat er in de winkel hangt. Dat maakt het superspannend. Ik hoop op klassiekers, zoals een little black dress, een coltrui, een Schotse rok of een witte blouse. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten bij degene die ik voor me heb. Dat gaat intuïtief en associatief.”
De interactie met mensen zorgt voor een dynamiek waar Astrid blij van wordt. “Een kledingstuk is aanleiding voor een gesprek over dingen die normaal niet ter sprake komen, zoals ‘ik ben van boven een beetje plat’ of ‘ik heb geen taille.’” Ze vindt het jammer dat ze die dynamiek vandaag moet missen. “Maar ja”, glundert ze, “dat heb je als de trein stilstaat.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.