• blad nr 15
  • 3-10-2015
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Even een dutje doen

Het schijnt te helpen om slimmer te worden: na zes minuutjes slapen onthoud je dingen die je hebt geleerd beter. Dus wie weet, is het wel verstandig om na een ingewikkelde les even een collectief kort slaapje te doen in de klas.
In dit nummer zetten we alle vermeende breinpeppers achter elkaar. Helpt vette vis eten of kan je beter kauwgom kauwen voor betere schoolprestaties?
Wat zeker helpt is goed onderwijs geven. Het grote probleem is dat we op scholen steeds meer moeten doen met minder mensen, zo blijkt uit de cijfers van het ministerie van Onderwijs. Onderwijs is werkdrukkampioen, vertellen cijfers van TNO en CBS.
Voor directeur Eric van t Zelfde in Rotterdam is het daarom genoeg geweest. In een openhartig interview zegt hij: ik pleeg roofbouw op mijn docenten.
Met kleine klassen en extra buitenschoolse activiteiten weet hij de leerachterstanden van zijn leerlingen weg te werken. Een prestatie van zijn hele team. En de buurt ziet het succes: de school groeit als kool.
Maar Van t Zelfde overweegt te stoppen. Ik pleeg roofbouw op mijn docenten en mezelf, terwijl dat geen nut heeft als de overheid nu niet helpt. Onderwijsinvesteringen zijn keihard nodig. Van dit kabinet hebben we niet zo veel meer te verwachten, dat zit duttend de rit uit tot 2017. Of niet eens. Tijd om de politieke partijen wakker te schudden. Zodat zij een nieuwe regeerperiode starten met serieuze onderwijsinvesteringen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.