- blad nr 14
- 19-9-2015
- auteur A. Moerman
- Meer voor elkaar
AOb gaat met leden in gesprek
Zitten de leden daarop te wachten?
“Jazeker. Uit een eerder onafhankelijk imago-onderzoek kwam naar voren dat tweederde van de leden zich meer betrokken wil voelen bij de beleidsvorming. Dat proces staat nu te ver van de werkvloer. We hoorden de wensen van de leden alleen via de AOb-consulenten en bestuurders. Nu gaan we voor het eerst direct met ze in gesprek voordat we beginnen met het schrijven van de nieuwe beleidsnota. Overigens staat volgens datzelfde onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen 82 procent van de leden achter het gevoerde beleid.”
Hoe pakken jullie deze ledenraadpleging aan?
“We hebben al eerder de leden via de mail gevraagd een top-5 van thema’s te kiezen uit twaalf door ons voorgelegde onderwerpen. Met die vijf thema’s gaan we het land in. Eén thema per bijeenkomst. We rekenen vooralsnog op zo’n vijftig mensen per bijeenkomst. Maar als zich vanaf half september meer mensen aanmelden dan huren we gewoon grotere zalen. Overigens zijn niet-leden ook welkom.”
Welke thema is de onbetwiste nummer één?
“Professionalisering. Docenten blijken in alle sectoren toch heel graag een grotere bijdrage te willen leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Nu wordt er te veel opgelegd en wordt er te veel gecontroleerd. De andere thema’s zijn: het onderwijsstelsel, de status van het onderwijs, sterke beroepsgroep en passend onderwijs.”
Hoe representatief is de top vijf?
“Er gingen 1.600 mailtjes uit naar 400 kaderleden en naar 1200 ‘at random’ geselecteerde gewone leden. Op die mail kregen we 183 reacties.”
Ook niet veel?
“Deze bijeenkomsten zijn voor de AOb een manier om de afstand tussen de beleidsmakers op het hoofdkantoor en de leden te verkleinen. Wij kunnen wel van alles vinden hier in Utrecht, maar het is toch beter om ook de inbreng van onderaf mee te nemen.”
Even praktisch. Waar worden die bijeenkomsten gehouden?
“Op 3 en 4 november in Amersfoort en Eindhoven. Op 8 en 9 december in Zwolle en Rotterdam en op 12 januari in Arnhem. Steeds vanaf 17.00 uur tot 20.00 en altijd op loopafstand van het NS-station. De toegang is gratis en wij zorgen voor de broodjes.”
@B1:AOb-stafmedewerker Marijke Veugen: “We gaan met leden in gesprek voordat we beginnen met het schrijven van de nieuwe beleidsnota.”