• blad nr 14
  • 19-9-2015
  • auteur . Overige 
  • Juridische rubriek

 

Botsing te zwaar bestraft

Ontslag op staande voet komt ook in het onderwijs voor, maar handig is het niet. Omdat de werknemer niets meer te verliezen heeft, leidt het vrijwel zeker tot een juridische procedure.

Tekst Joost Aarts, juridische dienst

uf Bianca werkte al vele jaren in het onderwijs en leefde erg mee met de aan haar toevertrouwde kinderen. Dat was maar goed ook, want je kon ze soms geen minuut alleen laten. Als je tenminste wilde voorkomen dat er in de lessen dingen gebeurden die niet gepland waren. Vandaar dat Bianca het ook beter vond om Rob weg te halen bij een klasgenoot waar hij zich op eigen houtje heen had begeven om ruzie te maken. Maar Rob vond dat geen goed idee, greep Bianca vast, die zich vervolgens snel bevrijdde, maar daarbij ongelukkigerwijze de arm van Rob vrij hard tegen een bureau liet komen. Dat was zeker niet de bedoeling, zodat Bianca zich niet alleen uitputte in verontschuldigingen tegen Rob, maar ook vond dat ze het ongelukkige voorval bij haar directeur moest melden. Ze spraken af dat Bianca de ouders zou bellen en de volgende ochtend zou verder overleg worden gevoerd. De ouders van Rob bleken gelukkig niet erg zwaar aan het voorval te tillen, maar haar directeur bleek er anders over te denken. Zij vond het voorval zo ernstig dat ze Bianca ontslag op staande voet verleende.
Het is goed te begrijpen dat Bianca na die aangrijpende mededeling niet meteen contact opnam met de juridische dienst van de AOb. Maar gelukkig deed ze dat de volgende dag wel, zodat er direct actie kon worden ondernomen. De AOb liet aan de werkgever weten dat Bianca het niet eens was met het ontslag op staande voet en dat ze weer wilde werken. Daarnaast bood de AOb aan om met de werkgever te overleggen over een oplossing. Dat overleg leidde tot niets omdat de werkgever vasthield aan zijn wens haar te ontslaan.
Bianca was daardoor gedwongen een procedure bij de kantonrechter te starten, zodat die zou kunnen vaststellen dat zij ten onrechte op staande voet was ontslagen en dat de werkgever de schade die ze daardoor leed zou moeten vergoeden. De kantonrechter was het met haar eens dat het voorval geen aanleiding had mogen zijn om ontslag op staande voet te verlenen. Daarom kende hij Bianca een schadevergoeding van maar liefst € 70.000 toe. Voor het UWV was dat laatste bovendien aanleiding om te besluiten dat Bianca niet verwijtbaar werkloos was geworden. Daarom kreeg zij ook een werkloosheidsuitkering. Omdat de werkgever dat had veroorzaakt, zal het bedrag daarvan uiteindelijk ook door Bianca's voormalige werkgever moeten worden betaald.

Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb: 0900 4636262 (5 cent per minuut), info@aob.nl

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.